Διαφορές μεταξύ domain name και web hosting

WPBLOG TEAM
Τελευταία επεξεργασία 6 Αυγούστου, 2020, από

Γνωρίζεις ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός domain name και της φιλοξενίας ιστοσελίδων (web hosting);

Πολλοί αρχάριοι δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστά πράγματα.

Σε αυτό το άρθρο, θα σου εξηγήσω τις διαφορές ανάμεσα στο domain name και στο web hosting καθώς και τη χρησιμότητά τους για μια ιστοσελίδα.

Τι είναι το Domain Name

Το domain name είναι η διεύθυνση που πληκτρολογούν οι χρήστες στη γραμμή διευθύνσεων URL του προγράμματος περιήγησης για να επισκεφθούν την ιστοσελίδα σου.

Με άλλα λόγια, φαντάσου την ιστοσελίδα σου σαν ένα σπίτι και το domain name σου σαν τη διεύθυνσή του.

Πιο αναλυτικά:
Το Διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο δίκτυο υπολογιστών που συνδέονται μεταξύ τους μέσω καλωδίων.

Για εύκολη αναγνώρισή τους, σε κάθε υπολογιστή δίνεται μια σειρά αριθμών που ονομάζονται Διεύθυνση IP.

Η διεύθυνση IP αποτελείται από έναν συνδυασμό αριθμών που χωρίζονται με τελείες. Συνήθως, οι διευθύνσεις IP μοιάζουν ως εξής:

66.249.66.1

Οι υπολογιστές είναι κατασκευασμένοι και προγραμματισμένοι να αναγνωρίζουν εύκολα αυτούς τους αριθμούς. Ωστόσο, για τους ανθρώπους κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Φαντάσου να έπρεπε να θυμάσαι και να χρησιμοποιείς αυτούς τους αριθμούς για να συνδεθείς με ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο.
Για να καμφθεί αυτή τη δυσκολία, εφευρέθηκαν τα domain names.

Ένα domain name μπορεί να απαρτίζεται από λέξεις, πράγμα που καθιστά ιδιαίτερα εύκολη την απομνημόνευση της διεύθυνσης μιας ιστοσελίδας.

Εάν, λοιπόν, θέλεις να επισκεφτείς μια ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσεις μια σειρά αριθμών. Αντ ‘αυτού, χρειάζεται να πληκτρολογήσεις ένα εύκολο domain name, για παράδειγμα, wpedia.gr.

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με τα domain names, ρίξε μια ματιά στο άρθρο σχετικά με τα domain names και πώς αυτά λειτουργούν.

Τι είναι το Web Hosting

Η φιλοξενία ιστοσελίδας είναι η περιοχή στην οποία φυλάσσονται όλα τα αρχεία της ιστοσελίδας σου. Είναι σαν το «σπίτι» της ιστοσελίδας σου.

Συνεχίζοντας την παρομοίωση με το σπίτι, εάν το domain name είναι η διεύθυνση του σπιτιού σου, τότε η φιλοξενία ιστοσελίδας είναι το πραγματικό οικοδόμημα στο οποίο αναφέρεται η διεύθυνση.

Όλες οι ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο χρειάζονται φιλοξενία (Web Hosting).

Όταν κάποιος εισάγει το domain name σου σε κάποιο πρόγραμμα περιήγησης, το domain name μεταφράζεται στη διεύθυνση IP του υπολογιστή της εταιρείας φιλοξενίας.

Αυτός ο υπολογιστής περιέχει τα αρχεία της ιστοσελίδας σου και αποστέλλει αυτά τα αρχεία στα προγράμματα περιήγησης των χρηστών.

Οι εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων ειδικεύονται στην αποθήκευση και εξυπηρέτηση ιστοσελίδων και προσφέρουν διαφορετικούς τύπους προγραμμάτων φιλοξενίας στους πελάτες τους.

Πώς σχετίζονται τα domain names και η φιλοξενία ιστοσελίδων

Τα domain names και η φιλοξενία ιστοσελίδων είναι δύο διαφορετικές υπηρεσίες. Ωστόσο, συνεργάζονται για να κάνουν τις ιστοσελίδες ολοκληρωμένες και ισχυρές.

Ένα σύστημα domain names είναι σαν ένα τεράστιο βιβλίο διευθύνσεων που ενημερώνεται συνεχώς. Πίσω από κάθε domain name, υπάρχει η διεύθυνση της υπηρεσίας φιλοξενίας που αποθηκεύει τα αρχεία της ιστοσελίδας.

Χωρίς domain names, δεν θα ήταν δυνατό για τους χρήστες να βρουν την ιστοσελίδα σου και χωρίς φιλοξενία ιστοσελίδων δεν θα μπορούσες να δημιουργήσεις μια ιστοσελίδα.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι χρειάζομαι για να δημιουργήσω μια ιστοσελίδα: Domain name ή φιλοξενία ιστοσελίδας;

Για να δημιουργήσεις μια ιστοσελίδα θα χρειαστείς εξίσου ένα domain name και έναν λογαριασμό φιλοξενίας ιστοσελίδας.

Αγοράζοντας μόνο ένα domain name αποκτάς το δικαίωμα να χρησιμοποιείς το συγκεκριμένο όνομα για μια συγκεκριμένη περίοδο (συνήθως 1 έτος).

Χρειάζεσαι φιλοξενία ιστοσελίδας για να αποθηκεύσεις τα αρχεία της ιστοσελίδας σου. Αφού αποκτήσεις τη φιλοξενία, πρέπει να ενημερώσεις τις ρυθμίσεις domain name και να τις αποστείλεις στον πάροχο υπηρεσιών φιλοξενίας.

Λάβε υπόψη σου ότι μπορείς να αγοράσεις τόσο το domain όσο και τη φιλοξενία από την ίδια εταιρεία. Συνήθως ένα domain name κοστίζει 13 ευρώ / έτος και η φιλοξενία ιστού συνήθως κοστίζει 7 ευρώ / μήνα.

Εάν ξεκινάς τώρα με την ιστοσελίδα σου, τότε αυτά είναι αρκετά έξοδα.

Ευτυχώς, το Bluehost, ένας επίσημος πάροχος φιλοξενίας που συνιστάται από το WordPress, προσφέρει στους χρήστες ένα δωρεάν domain name και πάνω από 60% έκπτωση στο web hosting.

Μόλις αποκτήσεις πάροχο φιλοξενίας και καταχωρίσεις το domain name σου, μπορείς να αρχίσεις να δημιουργείς την ιστοσελίδα σου.

Πρέπει να τα αγοράσω μαζί το domain name και το web hosting;

Μπορείς να αγοράσεις domain name και web hosting από δύο διαφορετικές εταιρείες.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να εισάγεις το όνομα του domain σου στην εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων που έχεις επιλέξει επεξεργάζοντας τις ρυθμίσεις DNS.

Από την άλλη πλευρά, εάν αγοράσεις το domain name και τη φιλοξενία από την ίδια εταιρεία, δεν θα χρειαστεί να αλλάξεις τίποτα από τις ρυθμίσεις του domain name.

Επιπλέον, είναι πολύ πιο εύκολο να διαχειρίζεσαι και να ανανεώνεις και τις δύο υπηρεσίες στον ίδιο πίνακα ελέγχου.

Εάν θέλεις να αγοράσεις ξεχωριστά domain name, μπορείς να προσανατολιστείς στους κορυφαίους παρόχους όπως οι: Godaddy και NameCheap.

Μπορώ να μεταφέρω το domain name μου σε διαφορετική εταιρεία;

Ναι μπορείς. Από τη στιγμή που καταχωρείς το domain name σου, έχεις το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσεις καθώς και να το μεταφέρεις οπουδήποτε επιθυμείς.

Για παράδειγμα, αν αγόρασες το domain name σου από το Godaddy και τη φιλοξενία σας από το Bluehost και τώρα θέλεις να μετακινήσεις το domain name στο Bluehost, ώστε να είναι ευκολότερη η διαχείριση και η ανανέωσή του, μπορείς εύκολα να κάνεις την μεταφορά.

Και οι δύο εταιρείες διαθέτουν αναλυτικές οδηγίες, βήμα προς βήμα, που μπορείς να ακολουθήσεις ώστε να μεταφέρεις το domain name σου.

Σημείωση: Σου συνιστώ να περιμένεις τουλάχιστον 45 ημέρες μετά την εγγραφή ή την ανανέωση για να ξεκινήσεις μια μεταφορά. Το ICANN, ο διεθνής οργανισμός που επιβλέπει τα domain names, απαιτεί ανανέωση ενός έτους κάθε φορά που πραγματοποιείται μια μεταφορά. Μεταφέροντας το domain name σου πριν από το πέρας αυτής της περιόδου, ενδέχεται να χάσεις την πληρωμή ανανέωσης του τρέχοντος έτους.

Μπορώ να μεταφέρω την ιστοσελίδα μου σε άλλη εταιρεία φιλοξενίας χωρίς να αλλάξω domain;

Ναι, μπορείς. Είσαι ο κάτοχος του domain name και μπορείς να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του ώστε να το χρησιμοποιήσεις σε συνδυασμό με οποιαδήποτε εταιρεία φιλοξενίας επιθυμείς.

Για παράδειγμα, εάν αγόρασες το domain name και τη φιλοξενία σου από το Godaddy και τώρα θέλεις να μεταφέρεις τη φιλοξενία σου στο Bluehost, μπορείς να μετακινήσεις την ιστοσελίδα σου μεταφέροντας απλά τα αρχεία και τα δεδομένα.

Έπειτα από αυτό θα πρέπει να επεξεργαστείς τις ρυθμίσεις domain name και να τις αποστείλεις στο νέο σου πάροχο φιλοξενίας.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η περίπτωση να αγόρασες το domain name σου από το WordPress.com και να θέλεις να μεταφερθείς στο περιβάλλον του WordPress.org (self-hosted).

Δες το άρθρο μας σχετικά με τις διαφορές WordPress.com έναντι WordPress.org.

Αρχικά, πρέπει να αποκτήσεις ένα λογαριασμό φιλοξενίας WordPress. Μετά από αυτό μπορείς να μεταφέρεις την ιστοσελίδα σου από το WordPress.com στο WordPress.org.

Τέλος, απλώς, χρειάζεται να επεξεργαστείς τις ρυθμίσεις domain name σου στο WordPress.com και να τις αποστείλεις στον νέο σου πάροχο φιλοξενίας WordPress.org.

Ελπίζω ότι αυτό το άρθρο σε βοήθησε να μάθεις τη διαφορά μεταξύ domain name και φιλοξενίας ιστοσελίδων.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, τότε μπορείτε να εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας για βίντεο με tutorials σχετικά με το WordPress. Μπορείτε επίσης να μας βρίσκετε στο Facebook και στο Twitter

dicha-favicon (whithout-radio)

Συντάκτης

WPBLOG Team

Η ομάδα του WPBLOG αποτελείται από ειδικούς πάνω στο WordPress οδηγούμενοι από τους Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη και Θοδωρή Γκίτσο.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Shares