Πώς να αλλάξεις το μέγεθος γραμματοσειράς στο WordPress

WPBLOG TEAM
Τελευταία επεξεργασία 6 Αυγούστου, 2020, από

Θέλεις να αλλάξεις το μέγεθος της γραμματοσειράς στις αναρτήσεις ή στις σελίδες του WordPress;

Κάποιες φορές, μπορεί να θέλεις να διαμορφώσεις μια γραμμή ή μια παράγραφο σε μεγαλύτερο μέγεθος από το υπόλοιπο κείμενο ή μπορεί θέλεις να αυξήσεις το μέγεθος της γραμματοσειράς ολόκληρου του περιεχομένου που εμφανίζεται σε μια σελίδα.

Σε αυτό το άρθρο, θα σου δείξω πώς μπορείς να αλλάξεις εύκολα το μέγεθος γραμματοσειράς στο WordPress.

Θα σου περιγράψω τη διαδικασία ώστε να μπορείς να αλλάζεις όχι μόνο το μέγεθος γραμματοσειράς στις αναρτήσεις σου στο WordPress, αλλά και πώς να εφαρμόσεις αυτή τη λειτουργία σε ολόκληρη την ιστοσελίδα σου.

Μέθοδος 1: Χρήση επικεφαλίδων

Οι επισκέπτες χρειάζονται μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν ή να εγκαταλείψουν την ιστοσελίδα σου.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, διαθέτεις ελάχιστο χρόνο για να τους κεντρίσεις το ενδιαφέρον ώστε να αφιερώσουν χρόνο στην ιστοσελίδα σου.

Η χρήση επικεφαλίδων στο περιεχόμενό σου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τραβήξεις την προσοχή των χρηστών.

Με αυτό τον τρόπο, έχεις τη δυνατότητα να διαχωρίσεις τις αναρτήσεις και τις σελίδες σου σε ενότητες χρησιμοποιώντας διαφορετικές επικεφαλίδες (συχνά ονομάζονται και «υπότιτλοι»).

Οι επικεφαλίδες είναι εξαιρετικές και για το SEO. Οι μηχανές αναζήτησης δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στους τίτλους σε σχέση με το κυρίως σώμα της παραγράφου.

Πώς να προσθέσεις μια επικεφαλίδα στο προεπιλεγμένο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ του WordPress (Gutenberg)

Μπορείς να προσθέσεις μια επικεφαλίδα στις αναρτήσεις ή στις σελίδες σου προσθέτοντας απλώς το μπλοκ «Επικεφαλίδα».

Αυτό το μπλοκ μπορείς να το αναζητήσεις και να το βρεις στην ενότητα «Κοινά μπλοκ» στο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ του WordPress.

Το μπλοκ θα προεπιλεγεί με την Επικεφαλίδα 2. Μπορείς να διατηρήσεις την επικεφαλίδα 2 για τις επικεφαλίδες σου, αλλά αν θέλεις να την αλλάξεις, απλά κάνε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού «H2» για να επιλέξεις ένα διαφορετικό μέγεθος.

Εναλλακτικά, μπορείς αλλάξεις την προεπιλεγμένη επικεφαλίδα από τις ρυθμίσεις μπλοκ στη δεξιά πλευρά της οθόνης. Από εκεί μπορείς, ακόμη, να αλλάξεις το χρώμα της επικεφαλίδας.

Πώς να προσθέσεις μια επικεφαλίδα στον κλασικό επεξεργαστή (classic editor)

Εάν εξακολουθείς να χρησιμοποιείς τον κλασικό επεξεργαστή στο WordPress, μπορείς να προσθέσεις επικεφαλίδες χρησιμοποιώντας το αναπτυσσόμενο μενού «Παράγραφος».

Απλώς επισήμανε το κείμενο που θέλεις να μετατρέψεις σε επικεφαλίδα, κάνε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού «Παράγραφος» και επίλεξε το μέγεθος της επικεφαλίδας.

Τα μεγέθη και τα χρώματα των διαφορετικών στυλ επικεφαλίδας ελέγχονται από τον φάκελο στυλ του θέματος (style.css).

Εάν χρησιμοποιείς ένα premium θέμα WordPress, ενδέχεται να έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις αυτές τις ρυθμίσεις στην Εμφάνιση»Προσαρμογή.

Η χρήση των επικεφαλίδων στα άρθρα σου διευκολύνει τους αναγνώστες να κατανοούν και να ακολουθούν με μεγαλύτερη ευκολία τη ροή του κειμένου. Ταυτόχρονα, κάνει, επίσης, τις αναρτήσεις σου WordPress φιλικές προς το SEO.

Μέθοδος 2: Αλλαγή του μεγέθους του κειμένου στο πρόγραμμα επεξεργασίας του WordPress

Τι γίνεται αν θέλεις να εμφανίζεται μια ολόκληρη παράγραφος ή ακόμη και συνολικά η ανάρτησή σου με μεγαλύτερη γραμματοσειρά;

Αυτό επιτυγχάνεται πολύ εύκολα χρησιμοποιώντας το προεπιλεγμένο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ του WordPress.

Απλώς κάνε κλικ σε οποιοδήποτε μπλοκ παραγράφων και, στη συνέχεια, επίλεξε το μέγεθος της γραμματοσειράς στην ενότητα «Ρυθμίσεις κειμένου» στη δεξιά πλευρά.

Μπορείς να επιλέξεις το μέγεθος από το αναπτυσσόμενο μενού, το οποίο διαθέτει μικρές, κανονικές, μεσαίες, μεγάλες αλλά και τεράστιες γραμματοσειρές .

Εάν αλλάξεις γνώμη, απλώς κάνε κλικ στο κουμπί «Επαναφορά» για να επαναφέρεις την παράγραφό σου στο προεπιλεγμένο μέγεθος.

Επιπλέον, υπάρχει η επιλογή «Προσαρμοσμένη» όπου μπορείς να πληκτρολογήσεις το μέγεθος των pixel που επιθυμείς. Εάν θέλεις, μπορείς, ακόμη, να ορίσεις ένα μεγάλο Drop Cap (κένο) το οποίο θα εμφανίζεται στην αρχή της παραγράφου σου.

Ωστόσο, αυτές οι επιλογές δεν είναι διαθέσιμες στον κλασικό επεξεργαστή του WordPress. Αν θέλεις να τις χρησιμοποιήσεις στην ιστοσελίδα σου, τότε πρέπει να αλλάξεις στον νεότερο επεξεργαστή.

Εάν, παρόλα αυτά, θέλεις να παραμείνεις στο κλασικό πρόγραμμα επεξεργασίας, υπάρχει μια εναλλακτική επιλογή.

Μέθοδος 3: Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς χρησιμοποιώντας το πρόσθετο TinyMCE Advanced

Το TinyMCE Advanced είναι ένα πρόσθετο του WordPress που σου δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζεις τα μεγέθη γραμματοσειρών και τη μορφοποίηση του κειμένου, καθώς και μια σειρά από άλλες λειτουργίες.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν διαθέτεις τον κλασικό επεξεργαστή, αλλά λειτουργεί επίσης άψογα με το νεότερο επεξεργαστή Gutenberg.

Το πρόσθετο διαθέτει ένα μπλοκ που ονομάζεται «Κλασική παράγραφος» που έχει όλα τα στοιχεία ελέγχου TinyMCE. Για να το χρησιμοποιήσεις, θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσεις και να ενεργοποιήσεις το πρόσθετο TinyMCE Advanced.

Στη συνέχεια, πήγαινε στις Ρυθμίσεις»TinyMCE Advanced για να διαμορφώσεις τις ρυθμίσεις του προγράμματος επεξεργασίας.

Από εδώ μπορείς να ρυθμίσεις τα κουμπιά που θέλεις να χρησιμοποιήσεις στη γραμμή εργαλείων TinyMCE Advanced.

Εάν χρησιμοποιείς τον κλασικό επεξεργαστή, θα δεις ότι το TinyMCE έχει ενεργοποιημένο το αναπτυσσόμενο μενού «Μέγεθος γραμματοσειράς» στη δεύτερη σειρά εικονιδίων.

Αν θέλεις, μάλιστα, μπορείς να το μετακινήσεις στην πρώτη σειρά σύροντάς το προς τα πάνω.

Εάν χρησιμοποιείς το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ, πρέπει να μετακινηθείς προς το κάτω μέρος της οθόνης και να προσθέσεις (drag & drop) το αναπτυσσόμενο μενού Μεγέθη γραμματοσειράς στη γραμμή εργαλείων: [εικόνα]

Βεβαιώσου ότι έχεις κάνει κλικ στην επιλογή «Αποθήκευση αλλαγών» στο κάτω μέρος της οθόνης.

Δημιούργησε μια νέα ανάρτηση ή επεξεργάσου μια υπάρχουσα για να δεις τις αλλαγές που πραγματοποίησες.

Στο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ, θα έχεις πλέον την επιλογή να προσθέσεις ένα μπλοκ με όνομα «Κλασική παράγραφος». Θα έχει τα χειριστήρια TinyMCE Advanced, όπως αυτό: [εικόνα]

Στο κλασικό πρόγραμμα επεξεργασίας, θα δεις τις γραμμές εργαλείων TinyMCE Advanced με αναπτυσσόμενο μέγεθος γραμματοσειράς: [εικόνα]

Μπορείς να επιλέξεις οποιοδήποτε μέγεθος γραμματοσειράς από το αναπτυσσόμενο μενού.

Σημείωση: Αυτό το πρόσθετο δεν σου δίνει τόσες επιλογές όπως το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ WordPress και δεν μπορείς να πληκτρολογήσεις το δικό σου μέγεθος γραμματοσειράς.

Μέθοδος 4: Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς σε ολόκληρη την ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας CSS

Εάν αλλάζεις μεγέθη γραμματοσειράς κάθε φορά που επεξεργάζεσαι μια ανάρτηση, ίσως θελήσεις να αλλάξεις μόνιμα το μέγεθος στο θέμα σου.

Μπορείς να αλλάξεις το προεπιλεγμένο μέγεθος παραγράφου σε ολόκληρη την ιστοσελίδα σου. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι χρησιμοποιώντας το θέμα Customizer στο Εμφάνιση»Customize.

Ορισμένα θέματα WordPress ενδέχεται να διαθέτουν την επιλογή αλλαγής μεγέθους γραμματοσειράς. Εάν μπορείς να βρεις αυτήν την επιλογή, τότε μπορείς να την εφαρμόσεις χωρίς να γράψεις κώδικα CSS.

Ωστόσο, εάν το θέμα σου δεν διαθέτει αυτή τη δυνατότητα, μπορείς να προσθέσεις προσαρμοσμένο CSS για να καθορίσεις τα δικά σου μεγέθη γραμματοσειράς.

Απλώς κάνε κλικ στην επιλογή «Πρόσθετο CSS» στο εργαλείο προσαρμογής θέματος. Εδώ μπορείς να αποθηκεύσεις όλο τον προσαρμοσμένο κώδικα CSS.

Κάτω από το πρόσθετο πλαίσιο κειμένου CSS, απλώς πρόσθεσε τον κώδικα CSS. Σε αυτό το παράδειγμα, αλλάζω το μέγεθος της γραμματοσειράς σε «16 εικονοστοιχεία», μπορείς να επιλέξεις διαφορετικό μέγεθος γραμματοσειράς. [εικόνα]

Θα δεις αμέσως τις αλλαγές στην προεπισκόπηση στη δεξιά πλευρά της οθόνης. Εάν είσαι ικανοποιημένος με το μέγεθος της γραμματοσειράς, κάνε κλικ στο κουμπί «Δημοσίευση» στο επάνω μέρος της οθόνης σου για να το εφαρμόσεις.

Σημείωση: Το προσαρμοσμένο CSS θα εφαρμοστεί μόνο στο θέμα που χρησιμοποιείς. Εάν αργότερα επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις διαφορετικό θέμα WordPress, θα πρέπει να το αντιγράψεις και να το επικολλήσεις ξανά στο Customizer.

Ο παραπάνω κώδικας ισχύει μόνο για το κείμενο της παραγράφου. Τι γίνεται αν θέλεις να αλλάξεις το μέγεθος της γραμματοσειράς όλων των επικεφαλίδων h2;

Απλώς τροποποίησε τον παραπάνω κώδικα για να στοχεύσεις το στοιχείο h2 στο θέμα σου ως εξής: [κώδικας]

Μπορείς να κάνεις το ίδιο και με άλλες επικεφαλίδες αλλάζοντας απλά το h2 σε h3, h4 ή h5.

Ελπίζω ότι αυτό το άρθρο σε βοήθησε να μάθεις πώς να αλλάζεις εύκολα το μέγεθος γραμματοσειράς στο WordPress.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, τότε μπορείτε να εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας για βίντεο με tutorials σχετικά με το WordPress. Μπορείτε επίσης να μας βρίσκετε στο Facebook και στο Twitter

dicha-favicon (whithout-radio)

Συντάκτης

WPBLOG Team

Η ομάδα του WPBLOG αποτελείται από ειδικούς πάνω στο WordPress οδηγούμενοι από τους Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη και Θοδωρή Γκίτσο.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Shares