Πώς να χρησιμοποιήσεις τον Block Editor – Gutenberg του WordPress

WPBLOG TEAM
Τελευταία επεξεργασία 6 Αυγούστου, 2020, από

Στην έκδοση WordPress 5.0, ο κλασικός επεξεργαστής περιεχομένου αντικαταστάθηκε από ένα καινούργιο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ, γνωστό ως Gutenberg.

Το πρόγραμμα επεξεργασίας Gutenberg του WordPress προσφέρει έναν εντελώς νέο και διαφορετικό τρόπο δημιουργίας περιεχομένου.

Σε αυτό το άρθρο, θα σου δείξω πώς να χρησιμοποιήσεις το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ Gutenberg του WordPress καθώς και το πώς να δημιουργήσεις με αυτό εντυπωσιακές αναρτήσεις και σελίδες στην ιστοσελίδα σου.

Περιεχόμενα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Block Editor (Gutenberg) και του Classic Editor

Πριν αναλύσω το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας, θα κάνω μια σύντομη σύγκριση ανάμεσα στις διαφορές μεταξύ του Gutenberg Block Editor και του Classic Editor.

Έτσι φαίνεται το κλασικό πρόγραμμα επεξεργασίας στο WordPress: [εικόνα]

Με την αναβάθμιση σε WordPress 5.0, το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ φαίνεται ως εξής: [εικόνα]

Όπως μπορείς να διακρίνεις, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά προγράμματα για δημιουργία περιεχομένου στο WordPress.

Ο παλιός κλασικός επεξεργαστής είναι ένας επεξεργαστής κειμένου με κουμπιά μορφοποίησης που παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με το Microsoft Word.

Ο νέος επεξεργαστής χρησιμοποιεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, που ονομάζεται «Blocks» (εξού και η ονομασία Block Editor).

Τα μπλοκ είναι στοιχεία περιεχομένου που προσθέτεις στην οθόνη επεξεργασίας για τη δημιουργία διατάξεων περιεχομένου. Κάθε στοιχείο που προσθέτεις στην ανάρτηση ή τη σελίδα σου είναι ένα μπλοκ.

Μπορείς να προσθέσεις μπλοκ για παραγράφους, εικόνες, βίντεο, γκαλερί, ήχο, λίστες και άλλα. Υπάρχουν μπλοκ για όλα τα κοινά στοιχεία περιεχομένου.

Παρόλα αυτά, τα περισσότερα μπορούν να εισαχθούν στην ανάρτηση ή τη σελίδα σου και με ανεξάρτητα πρόσθετα του WordPress.

Γιατί ο Block Editor είναι καλύτερος από τον Classic Editor

Ο νέος επεξεργαστής του WordPress προσφέρει έναν απλοποιημένο τρόπο προσθήκης διαφορετικών τύπων περιεχομένου στις αναρτήσεις και τις σελίδες σου.

Για παράδειγμα, στον κλασικό επεξεργαστή, εάν θέλεις να προσθέσεις έναν πίνακα στο περιεχόμενό σου, χρειάζεσαι ένα ξεχωριστό πρόσθετο για πίνακες.

Με το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας, απλά προσθέτεις ένα μπλοκ πίνακα, επιλέγεις τις στήλες και τις σειρές που επιθυμείς και ξεκινάς να εισάγεις περιεχόμενο.

Μπορείς, μάλιστα, να μετακινήσεις στοιχεία περιεχομένου πάνω ή κάτω, να τα επεξεργαστείς ως ξεχωριστά μπλοκ και να δημιουργήσεις εύκολα πλούσιο περιεχόμενο.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο νέος επεξεργαστής μπλοκ του WordPress είναι πολύ εύκολος στη χρήση!

Αυτό αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για όλους τους αρχάριους του WordPress που ξεκινούν τώρα την πρώτη τους ιστοσελίδα ή ηλεκτρονικό κατάστημα.

Ακολουθεί αναλυτικά ο τρόπος χρήσης του νέου προγράμματος επεξεργασίας μπλοκ του WordPress ώστε να μπορείς να δημιουργείς εύκολα εξαιρετικό περιεχόμενο για την ιστοσελίδα σου σαν επαγγελματίας.

Χρήση του Gutenberg – Ο νέος επεξεργαστής μπλοκ του WordPress

Το πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ έχει σχεδιαστεί για να είναι εύκολο στη χρήση και ιδιαίτερα ευέλικτο.

Ενώ με μια πρώτη ματιά φαίνεται διαφορετικό από τον παλιό επεξεργαστή, εξακολουθεί να υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες που μπορούσες να κάνεις με τον κλασικό επεξεργαστή.

Θα ξεκινήσω με την κάλυψη των βασικών λειτουργιών που πραγματοποιούσες στον κλασικό επεξεργαστή και πώς αυτές επιτελούνται πλέον στον επεξεργαστή Gutenberg.

Δημιουργία νέας ανάρτησης ή σελίδας χρησιμοποιώντας τον Gutenberg

Ξεκίνησε να δημιουργείς μια νέα ανάρτηση ή σελίδα όπως θα έκανες και με τον κλασικό επεξεργαστή.

Απλώς κάνε κλικ στις Αναρτήσεις»Προσθήκη νέου στο μενού διαχειριστή στο WordPress. Εάν πρόκειται να δημιουργήσεις μια σελίδα, πήγαινε στο μενού Σελίδες»Προσθήκη νέου.

Με αυτό τον τρόπο, θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας.

Πώς να προσθέσεις ένα μπλοκ στο Gutenberg

Το πρώτο μπλοκ κάθε ανάρτησης ή σελίδας είναι ο τίτλος.

Μετά από αυτό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ποντίκι ή το πλήκτρο tab στο πληκτρολόγιό σου για να μετακινηθείς προς τα κάτω και να αρχίσεις να γράφεις.

Από προεπιλογή, το επόμενο μπλοκ είναι μια παράγραφος. Αυτό σου επιτρέπει να ξεκινήσεις αμέσως τη σύνταξη ή διαμόρφωση της ανάρτησης ή σελίδας σου.

Ωστόσο, στην περίπτωση που θέλεις να προσθέσεις κάτι διαφορετικό, μπορείς να κάνεις κλικ είτε στο κουμπί προσθήκης νέου μπλοκ στην επάνω αριστερή γωνία του προγράμματος επεξεργασίας, είτε κάτω από ένα υπάρχον μπλοκ ή στην αριστερή πλευρά ενός μπλοκ.

Κάνοντας κλικ στο κουμπί θα εμφανιστεί το μενού προσθήκης μπλοκ με μια γραμμή αναζήτησης στην κορυφή του καθώς και τα μπλοκ που χρησιμοποιείς περισσότερο.

Μπορείς να κάνεις κλικ στις καρτέλες για να περιηγηθείς σε κατηγορίες μπλοκ ή να πληκτρολογήσεις μια λέξη-κλειδί για να αναζητήσεις γρήγορα ένα μπλοκ.

Εάν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το ποντίκι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια συντόμευση πληκτρολογίου πληκτρολογώντας στη αναζήτηση «προσθήκη νέου μπλοκ».

Δουλεύοντας με μπλοκ στο νέο επεξεργαστή

Κάθε μπλοκ διαθέτει τη δική του γραμμή εργαλείων που εμφανίζεται στην κορυφή του μπλοκ. Τα κουμπιά στη γραμμή εργαλείων αλλάζουν ανάλογα το είδος του μπλοκ που επεξεργάζεσαι.

Για παράδειγμα, στην παρακάτω εικόνα, επεξεργάζομαι ένα μπλοκ παραγράφου και εμφανίζονται τα βασικά κουμπιά μορφοποίησης όπως: ευθυγράμμιση κειμένου, έντονη γραφή, πλάγια γραφή, υπογράμμιση και κουμπιά εισαγωγής. [εικόνα]

Εκτός από τη γραμμή εργαλείων, κάθε μπλοκ έχει, επίσης, τις δικές του ρυθμίσεις που εμφανίζονται στη δεξιά στήλη της οθόνης επεξεργασίας.

Μπορείς να μετακινήσεις το μπλοκ πάνω και κάτω με λειτουργία drag and drop ή κάνοντας κλικ στα κουμπιά πάνω και κάτω δίπλα σε κάθε μπλοκ.

Αποθήκευση και επαναχρησιμοποίηση μπλοκ στο Gutenberg

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των μπλοκ είναι ότι μπορούν να αποθηκευτούν και να επαναχρησιμοποιηθούν ξεχωριστά.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για χρήστες που προσθέτουν συχνά συγκεκριμένα αποσπάσματα περιεχομένου στα άρθρα τους.
Απλώς κάνε κλικ στο κουμπί μενού που βρίσκεται στη δεξιά γωνία της γραμμής εργαλείων κάθε μπλοκ.

Από το μενού, επίλεξε «Προσθήκη σε επαναχρησιμοποιήσιμα μπλοκ». Θα σου ζητηθεί να δώσεις ένα όνομα για αυτό το επαναχρησιμοποιήσιμο μπλοκ. Όρισε ένα όνομα για το μπλοκ σου και, στη συνέχεια, κάνε κλικ στο κουμπί αποθήκευσης.

Το πρόγραμμα επεξεργασίας θα αποθηκεύσει το μπλοκ ως επαναχρησιμοποιήσιμο.

Τώρα που έχεις αποθηκεύσει ένα μπλοκ, θα σου δείξω πώς να προσθέσεις το επαναχρησιμοποιήσιμο μπλοκ και σε άλλες αναρτήσεις και σελίδες του WordPress στην ιστοσελίδα σου.

Χρειάζεται μόνο να επεξεργαστείς την ανάρτηση ή τη σελίδα που θέλεις να προσθέσεις το επαναχρησιμοποιήσιμο μπλοκ. Από την οθόνη επεξεργασίας ανάρτησης, κάνε κλικ στο κουμπί προσθήκης μπλοκ.

Θα βρεις το αποθηκευμένο μπλοκ σου στην καρτέλα «Επαναχρησιμοποιήσιμο». Μπορείς, ακόμη, να το βρεις πληκτρολογώντας το όνομά του στη γραμμή αναζήτησης.

Αν περάσεις το ποντίκι από πάνω του θα δεις μια γρήγορη προεπισκόπηση του μπλοκ. Κάνε κλικ στο μπλοκ για να το εισαγάγεις στην ανάρτηση ή στη σελίδα σου.

Όλα τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπλοκ αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων του WordPress και μπορείς να τα διαχειριστείς κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο «διαχείριση όλων των επαναχρησιμοποιήσιμων μπλοκ».

Αυτό θα σε οδηγήσει στη σελίδα διαχειριστή μπλοκ. Από εδώ, μπορείς να επεξεργαστείς ή να διαγράψεις οποιοδήποτε από τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπλοκ σου.

Μπορείς, επίσης, να εξάγεις επαναχρησιμοποιήσιμα μπλοκ για να τα χρησιμοποιείς σε οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα στο WordPress.

Επιλογές δημοσίευσης και διαχείρισης στο Gutenberg Block Editor

Κάθε ανάρτηση WordPress περιέχει πολλά μεταδεδομένα. Σε αυτά περιλαμβάνονται πληροφορίες όπως ημερομηνία δημοσίευσης, κατηγορίες και ετικέτες, επιλεγμένες εικόνες και άλλα.

Όλες αυτές οι επιλογές εντοπίζονται στη δεξιά στήλη στην οθόνη του προγράμματος επεξεργασίας.

Επιλογές πρόσθετων στο Gutenberg

Τα πρόσθετα του WordPress μπορούν να επωφεληθούν από το API του Gutenberg για να ενσωματώσουν τις δικές τους ρυθμίσεις στην οθόνη επεξεργασίας. Ορισμένα δημοφιλή πρόσθετα είναι ήδη διαθέσιμα ως μπλοκ.

Για παράδειγμα, το WPForms, το καλύτερο πρόσθετο δημιουργίας φόρμας επικοινωνίας WordPress σου επιτρέπει να προσθέτεις φόρμες στο περιεχόμενό σου χρησιμοποιώντας ένα μπλοκ widget.

Δες πώς το Yoast SEO σου επιτρέπει να επεξεργαστείς τις ρυθμίσεις SEO στο νέο πρόγραμμα επεξεργασίας: [εικόνα]

Το WooCommerce διαθέτει, επίσης, μπλοκ widget που μπορείς εύκολα να προσθέσεις σε οποιαδήποτε από τις αναρτήσεις και τις σελίδες του WordPress.

Προσθήκη ορισμένων κοινών μπλοκ στο νέο πρόγραμμα επεξεργασίας

Στην πράξη, ο νέος επεξεργαστής μπορεί να κάνει ότι έκανε ο κλασικός επεξεργαστής. Ωστόσο, θα κάνεις τα ίδια πράγματα πιο γρήγορα και με καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα από πριν.

1. Προσθήκη εικόνας στο νέο πρόγραμμα επεξεργασίας του WordPress

Υπάρχει ένα μπλοκ εικόνας στο νέο πρόγραμμα επεξεργασίας WordPress το οποίο είναι έτοιμο για χρήση. Απλώς πρόσθεσε το μπλοκ και, στη συνέχεια, ανέβασε ένα αρχείο εικόνας ή επίλεξε μια εικόνα από τη βιβλιοθήκη πολυμέσων.

Μπορείς, επίσης, να προσθέτεις εικόνες από τον υπολογιστή σου με λειτουργία drag and drop και ο επεξεργαστής θα δημιουργήσει αυτόματα ένα μπλοκ εικόνας γι’ αυτές.

Μόλις προσθέσεις μια εικόνα, μπορείς να δεις τις ρυθμίσεις του μπλοκ. Εκεί μπορείς να προσθέσεις μεταδεδομένα για την εικόνα, όπως το κείμενο alt, το μέγεθος καθώς και να προσθέσεις έναν σύνδεσμο στην εικόνα.

2. Προσθήκη συνδέσμου στο νέο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ

Το Gutenberg διαθέτει πολλά μπλοκ στα οποία μπορείς να προσθέσεις κείμενο. Το πιο συνηθισμένο είναι το μπλοκ παραγράφου που συνοδεύεται από ένα κουμπί για ενσωμάτωση συνδέσμου στη γραμμή εργαλείων.

Όλα τα κοινά μπλοκ κειμένου περιλαμβάνουν επίσης ένα κουμπί συνδέσμου στη γραμμή εργαλείων.

Επιπλέον, μπορείς να εισαγάγεις έναν σύνδεσμο χρησιμοποιώντας τη συντόμευση πληκτρολογίου: Command + K για Mac και CTRL + K σε Windows.

3. Προσθήκη γκαλερί εικόνων στο Gutenberg

Το μπλοκ συλλογής λειτουργεί όπως το μπλοκ εικόνας. Μπορείς να το προσθέσεις και στη συνέχεια να ανεβάσεις ή να επιλέξεις αρχεία εικόνας.

4. Προσθήκη σύντομων κωδίκων σε δημοσιεύσεις WordPress χρησιμοποιώντας το Gutenberg

Όλοι οι σύντομοι κώδικές σου θα λειτουργήσουν ακριβώς όπως και στον κλασικό επεξεργαστή. Χρειάζεται απλά να τους προσθέσεις σε ένα μπλοκ παραγράφων ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μπλοκ σύντομων κωδίκων.

Εξερεύνηση ορισμένων νέων μπλοκ περιεχομένου στο Gutenberg

Ο επεξεργαστής Gutenberg υπόσχεται να λύσει ορισμένα μακροχρόνια ζητήματα χρηστικότητας στο WordPress εισάγοντας μερικά νέα μπλοκ. Ακολουθούν μερικά από τα νέα μπλοκ που θα σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμα.

1. Προσθήκη σύντομου κειμένου δίπλα σε εικόνα στο WordPress

Χρησιμοποιώντας τον παλιό επεξεργαστή, πολλοί χρήστες δεν μπορούσαν να τοποθετήσουν μια εικόνα δίπλα στο κείμενο. Πλέον, μπορείς να το πραγματοποιήσεις με το μπλοκ Media & Text.

Το συγκεκριμένο μπλοκ διαθέτει δύο μπλοκ τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, επιτρέποντάς σου να τοποθετήσεις εύκολα μια εικόνα και να προσθέσεις ένα μικρό συνοδευτικό κείμενο δίπλα της.

2. Προσθήκη κουμπιού σε δημοσιεύσεις και σελίδες του WordPress

Η προσθήκη ενός κουμπιού στις αναρτήσεις ή τις σελίδες της ιστοσελίδας σου είναι ακόμη ένα δύσκολο σημείο στον κλασικό επεξεργαστή.

Πρέπει είτε να χρησιμοποιήσεις ένα πρόσθετο που θα δημιουργήσει έναν σύντομο κωδικό για το κουμπί, είτε πρέπει να κάνεις εναλλαγή σε λειτουργία HTML και να γράψεις κώδικα.

Ο Gutenberg διαθέτει ένα μπλοκ κουμπιών που σου επιτρέπει να προσθέσεις γρήγορα ένα κουμπί σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή σελίδα.

Μπορείς, ακόμη, να προσθέσεις έναν σύνδεσμο για το κουμπί, να αλλάξεις τα χρώματα και να επιλέξεις ανάμεσα από τρία στυλ κουμπιών.

3. Προσθήκη εικόνων εξωφύλλου σε αναρτήσεις και σελίδες

Ακόμη ένα νέο χαρακτηριστικό που ίσως θέλεις να δοκιμάσεις είναι το μπλοκ «Εξώφυλλο», το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να προσθέτεις εικόνες εξωφύλλου στις αναρτήσεις και τις σελίδες σου.

Μια εικόνα εξωφύλλου είναι μια εικόνα μεγάλου εύρους που χρησιμοποιείται ως εξώφυλλο για μια νέα ενότητα σε μια σελίδα ή στην αρχή μιας ανάρτησης.

Τα εξώφυλλα συμβάλουν σημαντικά στο αισθητικό αποτέλεσμα και σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις πρωτότυπες διατάξεις περιεχομένου.

Απλώς πρόσθεσε ένα εξώφυλλο και, στη συνέχεια, ανέβασε την εικόνα που θέλεις να χρησιμοποιήσεις.

Μπορείς να επιλέξεις ένα χρώμα για το εξώφυλλο ή να ορίσεις μια σταθερή εικόνα φόντου ώστε να δημιουργήσεις εφέ όταν οι χρήστες κάνουν κύλιση προς τα κάτω στη σελίδα.

4. Δημιουργία πινάκων μέσα σε αναρτήσεις

Ο κλασικός επεξεργαστής δεν διαθέτει κουμπί για να προσθέσεις πίνακες στις αναρτήσεις σου στο WordPress. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα πρόσθετο ή να δημιουργήσεις έναν πίνακα μέσω προσαρμοσμένου CSS και HTML.

Ο νέος επεξεργαστής Gutenberg διαθέτει ένα προεπιλεγμένο μπλοκ πίνακα, το οποίο καθιστά εξαιρετικά εύκολη την προσθήκη πινάκων στις αναρτήσεις και τις σελίδες σου.

Απλώς πρόσθεσε το μπλοκ και, στη συνέχεια, επίλεξε τον αριθμό των στηλών και των γραμμών που θέλεις να εισάγεις. Έπειτα, μπορείς να αρχίσεις να προσθέτεις δεδομένα στα κελιά του πίνακα.

Φυσικά, μπορείς να προσθέσεις περισσότερες σειρές και στήλες, σε περίπτωση που χρειαστεί. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα από δύο βασικές επιλογές στυλ.

5. Δημιουργία περιεχομένου πολλαπλών στηλών

Η δημιουργία περιεχομένου πολλαπλών στηλών είναι ένα ακόμη ζήτημα που ο κλασικός επεξεργαστής δεν κάλυπτε επαρκώς.

Το Gutenberg σου επιτρέπει να προσθέσεις το μπλοκ Στήλες, το οποίο ουσιαστικά προσθέτει ένα μπλοκ παραγράφου με δύο στήλες. Το συγκεκριμένο μπλοκ στηλών είναι αρκετά ευέλικτο.

Μπορείς να προσθέσεις έως και 6 στήλες στη σειρά αλλά και να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά μπλοκ μέσα σε κάθε στήλη.

Συμβουλές για χρήση του Gutenberg

Σε προβληματίζει ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώνεις για την προσθήκη και την προσαρμογή των μπλοκ;

Ο νέος επεξεργαστής είναι απίστευτα γρήγορος. Κατανοώντας τα βασικά σημεία, μέσα σε λίγα λεπτά, θα είσαι σε θέση να προσθέσεις αμέσως μπλοκ χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές.

Πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσεις πόσο πιο γρήγορη θα γίνει η ροή των εργασιών σου με αυτόν το νέο επεξεργαστή.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να εργαστείς ακόμα πιο γρήγορα με το νέο επεξεργαστή του WordPress.

1. Μετακίνησε τη γραμμή εργαλείων μπλοκ στην κορυφή.

Όπως ίσως έχεις παρατηρήσει υπάρχει μια γραμμή εργαλείων που εμφανίζεται πάνω από το κάθε μπλοκ. Μπορείς να μετακινήσεις αυτή τη γραμμή εργαλείων στην κορυφή του προγράμματος επεξεργασίας.

Απλώς κάνε κλικ στο κουμπί τριών κουκκίδων στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης και, στη συνέχεια, κάνε κλικ στην επιλογή Top Toolbar.

2. Χρησιμοποίησε συντομεύσεις πληκτρολογίου

Το Gutenberg διαθέτει πολλές εύχρηστες συντομεύσεις που θα κάνουν τη ροή των εργασιών σου ακόμα καλύτερη. Το πρώτο που πρέπει να αρχίσεις να χρησιμοποιείς είναι το /.

Χρειάζεται μόνο να εισάγεις το / και, στη συνέχεια, να ξεκινήσεις να πληκτρολογείς. Αμέσως θα εμφανιστούν μπλοκ που ταιριάζουν με την αναζήτησή σου για να τα προσθέσεις αμέσως.

Για περισσότερες συντομεύσεις, κάνε κλικ στο μενού με τις τρεις κουκκίδες στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης σου και, στη συνέχεια, επίλεξε «Συντομεύσεις πληκτρολογίου».

Αυτό θα εμφανίσει ένα αναδυόμενο παράθυρο με τη λίστα όλων των συντομεύσεων πληκτρολογίου που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Η λίστα έχει διαφορετικές συντομεύσεις για χρήστες Windows και Mac!

3. Δημιούργησε αυτόματα μπλοκ πολυμέσων με τη λειτουργία drag and drop

Το Gutenberg σου επιτρέπει να μεταφέρεις και τοποθετείς αρχεία οπουδήποτε στην οθόνη και, στη συνέχεια, δημιουργεί αυτόματα μπλοκ γι’αυτά.

Μπορείς να τοποθετήσεις κάπου μία εικόνα ή αρχείο βίντεο και ο επεξεργαστής θα δημιουργήσει το μπλοκ για σένα. Μπορείς, επίσης, να τοποθετήσεις πολλά αρχεία εικόνων για να δημιουργήσεις ένα μπλοκ συλλογής.

4. Προσθήκη YouTube, Twitter, Facebook, Vimeo και άλλων ενσωματώσεων

Ο Gutenberg παρουσιάζει νέα μπλοκ ενσωμάτωσης. Διαθέτει ένα μπλοκ για όλους τους υποστηριζόμενους τύπους ενσωματώσεων όπως το YouTube, το Twitter, το Facebook και πολλά άλλα.

Ωστόσο, μπορείς απλώς να αντιγράψεις και να επικολλήσεις ανά πάσα στιγμή τη διεύθυνση URL της ενσωμάτωσης που επιθυμείς και ο επεξεργαστής θα δημιουργήσει αυτόματα ένα μπλοκ για σένα.

Για παράδειγμα, εάν προσθέσεις μια διεύθυνση URL από βίντεο στο YouTube, θα δημιουργήσει αυτόματα ένα μπλοκ ενσωμάτωσης YouTube και θα εμφανίσει το βίντεο.

Προσθήκη περισσότερων μπλοκ στο Gutenberg Block Editor στο WordPress

Ο νέος επεξεργαστής μπλοκ στο WordPress επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν τα δικά τους μπλοκ.

Υπάρχουν μερικά εξαιρετικά πρόσθετα WordPress που προσφέρουν διάφορες ομάδες μπλοκ για το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας. Ακολουθούν κάποια από αυτά:

1. Advanced Gutenberg

Το πρόσθετο Advanced Gutenberg διαθέτει πολλά μπλοκ για δημοφιλή στοιχεία περιεχομένου, όπως ρυθμίσεις προϊόντων WooCommerce, κριτικές, χάρτες, μετρήσεις, καρτέλες, ακορντεόν και άλλα.

Επιπλέον, σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις ποιοι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα μπλοκ σύμφωνα με τα δικαιώματα του κάθε χρήστη.

Μπορείς να δημιουργήσεις προφίλ χρηστών και να επιλέξεις ποια μπλοκ μπορούν να προσθέτουν και να διαχειρίζονται.

2. Stackable – Gutenberg Blocks

Το Stackable – Gutenberg Blocks είναι μια συλλογή από άψογα σχεδιασμένα μπλοκ Gutenberg που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην ιστοσελίδα σου.

Περιλαμβάνει μπλοκ για κοντέινερ, δημοσιεύσεις, πλέγμα χαρακτηριστικών, ακορντεόν, πλαίσιο εικόνας, λίστα εικονιδίων, παρότρυνση για δράση και άλλα.

3. Editor Blocks

Το Editor Blocks είναι άλλη μια εξαιρετική συλλογή μπλοκ Gutenberg που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Διαθέτει χρήσιμα μπλοκ, όπως προφίλ συγγραφέα, εικόνα ήρωα, πίνακα τιμών, επωνυμίες και πολλές άλλες δυνατότητες.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον Gutenberg

Από τότε που ο Gutenberg έγινε ο νέος προεπιλεγμένος επεξεργαστής του WordPress, οι χρήστες στέλνουν πολλές ερωτήσεις. Ακολουθούν οι απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το Gutenberg.

1. Τι γίνεται με τις παλαιότερες αναρτήσεις και σελίδες μου; Μπορώ να τις επεξεργαστώ;

Οι παλιές αναρτήσεις και οι σελίδες σου είναι απολύτως ασφαλείς και δεν επηρεάζονται από το Gutenberg. Μπορείς ακόμα να τις επεξεργαστείς. Ο Gutenberg θα τις ανοίξει αυτόματα με τον κλασικό επεξεργαστή.

Μπορείς να τις επεξεργαστείς είτε μέσα στον παλιό κλασικό επεξεργαστή ή μπορείς να μετατρέψεις τις παλαιότερες αναρτήσεις σε μπλοκ και να χρησιμοποιήσεις το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας.

2. Μπορώ να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τον παλιό επεξεργαστή;

Ναι, μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς τον παλιό επεξεργαστή. Απλώς εγκατάστησε και ενεργοποίησε το πρόσθετο Classic Editor.

Με την ενεργοποίηση, θα απενεργοποιηθεί ο Gutenberg και θα μπορείς να συνεχίσεις με τον κλασικό επεξεργαστή. Ωστόσο, λάβε υπόψη σου ότι ο Classic Editor θα υποστηρίζεται έως το 2022.

3. Τι πρέπει να κάνω εάν ένα πρόσθετο ή θέμα που χρησιμοποιώ δεν λειτουργεί με το νέο επεξεργαστή;

Ο επεξεργαστής Gutenberg ήταν σε δοκιμαστική φάση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό έδωσε αρκετό χρόνο στους δημιουργούς πρόσθετων και θεμάτων να δοκιμάσουν τον κώδικά τους ώστε να είναι συμβατός με το νέο πρόγραμμα.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα ορισμένα πρόσθετα και θέματα να μην λειτουργούν καλά με το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείς είτε να εγκαταστήσεις το πρόσθετο Classic Editor, είτε να ζητήσεις από τον προγραμματιστή του πρόσθετου ή του θέματος να ελέγξει τη συμβατότητα με τον Gutenberg ή απλά να βρεις ένα εναλλακτικό πρόσθετο ή θέμα.

4. Πώς να μάθω περισσότερα για τον Gutenberg;

Εάν έχεις περισσότερες απορίες, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας αφήνοντας ένα σχόλιο ή χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μας.

Ελπίζω ότι αυτό το άρθρο σε βοήθησε να μάθεις πώς να χρησιμοποιείς το νέο πρόγραμμα επεξεργασίας μπλοκ του WordPress (Gutenberg).

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, τότε μπορείτε να εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας για βίντεο με tutorials σχετικά με το WordPress. Μπορείτε επίσης να μας βρίσκετε στο Facebook και στο Twitter

dicha-favicon (whithout-radio)

Συντάκτης

WPBLOG Team

Η ομάδα του WPBLOG αποτελείται από ειδικούς πάνω στο WordPress οδηγούμενοι από τους Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη και Θοδωρή Γκίτσο.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Shares