Πώς να διορθώσεις συνηθισμένα ζητήματα εικόνας στο WordPress

WPBLOG TEAM
Τελευταία επεξεργασία 6 Αυγούστου, 2020, από

Διαθέτεις ιστοσελίδα στο WordPress και χρησιμοποιείς συχνά εικόνες σε αυτή;

Το WordPress διαθέτει μερικά εξαιρετικά εργαλεία για τη διαχείριση και την επεξεργασία εικόνων. Μπορείς εύκολα να ανεβάσεις εικόνες, να τις ευθυγραμμίσεις, ακόμη και να τις επεξεργαστείς μέσα στο WordPress.

Πολλοί αρχάριοι χρήστες δεν γνωρίζουν αυτές τις δυνατότητες επεξεργασίας εικόνων του WordPress. Εάν έχεις απορίες ή θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις εικόνες του WordPress, τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.

Σε αυτό το άρθρο, θα σου δείξω τα πιο κοινά ζητήματα εικόνας στο WordPress και πώς να τα χειριστείς.

Περιεχόμενα

Πώς να ανεβάσεις εικόνες στο WordPress

Το WordPress καθιστά εξαιρετικά εύκολη τη μεταφόρτωση εικόνων στις αναρτήσεις, τις σελίδες και τις περιοχές εκτός περιεχομένου, όπως οι πλευρικές γραμμές.

Για να ανεβάσεις εικόνες σε αναρτήσεις και σελίδες του WordPress, απλά πρέπει να προσθέσεις το μπλοκ εικόνας στο πρόγραμμα επεξεργασίας περιεχομένου.

Μπορείς, ακόμη, να προσθέσεις το μπλοκ εικόνας απλά πληκτρολογώντας /image σε ένα μπλοκ παραγράφου. Ο επεξεργαστής του WordPress θα αρχίσει να εμφανίζει μπλοκ που μπορείς να εισαγάγεις μόλις αρχίσεις να πληκτρολογείς.

Το WordPress θα προσθέσει το μπλοκ εικόνας στον επεξεργαστή. Πρέπει να κάνεις κλικ στο κουμπί «Μεταφόρτωση» για να επιλέξεις και να ανεβάσεις την εικόνα από τον υπολογιστή σου.

Μπορείς, επίσης, να επιλέξεις μια ήδη μεταφορτωμένη εικόνα από τη βιβλιοθήκη πολυμέσων σου. Μετά τη μεταφόρτωση της εικόνας, θα δεις την προεπισκόπησή της στο πρόγραμμα επεξεργασίας περιεχομένου.

Θα εμφανιστεί μια δέσμη ρυθμίσεων εικόνας στο δεξί πλαίσιο. Από εκεί μπορείς να προσθέσεις το εναλλακτικό κείμενο alt εικόνας, να επιλέξεις μέγεθος και στυλ εικόνας.

Πώς να ευθυγραμμίσεις την εικόνα (προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά) στο WordPress

Το WordPress διευκολύνει την ευθυγράμμιση των εικόνων προς τα αριστερά, τα δεξιά ή το κέντρο. Απλώς, επίλεξε την εικόνα κάνοντας κλικ πάνω της και, στη συνέχεια, κάνε κλικ στο κουμπί ευθυγράμμισης στη γραμμή εργαλείων μπλοκ.

Μπορεί να έχεις παρατηρήσει πώς ορισμένες δημοφιλείς ιστοσελίδες χρησιμοποιούν εικόνες που περικλείονται από κείμενο γύρω τους. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα ευθυγράμμισης.

Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μπλοκ «Media & Text» αντί για το μπλοκ εικόνας. Αυτό το μπλοκ έχει δημιουργηθεί ειδικά για την προσθήκη εικόνων δίπλα στο κείμενο.

Με αυτό, μπορείς να ανεβάσεις μια εικόνα και ένα κείμενο δίπλα-δίπλα. Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις τη γραμμή εργαλείων μπλοκ για να αλλάξεις την εικόνα ή την πλευρά του κειμένου.

Πώς να προσθέσεις λεζάντα κάτω από τις εικόνες

Το WordPress σου επιτρέπει να προσθέσεις εύκολα λεζάντα στις εικόνες.

Αφού ανεβάσεις μια εικόνα, θα δείς την επιλογή προσθήκης λεζάντας ακριβώς κάτω από την προεπισκόπηση της εικόνας.

Με τον ίδιο τρόπο, μπορείς να προσθέσεις λεζάντες και σε γκαλερί εικόνων στο WordPress.

Πώς να εμφανίσεις φωτογραφίες σε στήλες και σειρές

Θα ήθελες να προβάλλεις τις φωτογραφίες σου σε στήλες και σειρές αλλά δεν ξέρεις τον τρόπο;

Ας υποθέσουμε ότι θέλεις να μοιραστείς φωτογραφίες από πάρτι γενεθλίων ή φωτογραφίες διακοπών. Μπορείς να τις προσθέσεις μία προς μία σε μια ανάρτηση, όμως, το αποτέλεσμα θα μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη λίστα εικόνων.

Ο καλύτερος τρόπος ομαδοποίησης των φωτογραφιών είναι η δημιουργία γκαλερί εικόνων.

Το WordPress διαθέτει ένα ενσωματωμένο μπλοκ συλλογής που σου επιτρέπει να προσθέτεις εύκολα εικόνες σε σειρές και στήλες με προεπισκοπήσεις μικρογραφιών.

Απλώς, πρόσθεσε το μπλοκ συλλογής στο πρόγραμμα επεξεργασίας αναρτήσεων και επίλεξε τις εικόνες που επιθυμείς να ανεβάσεις.

Δημιούργησε όμορφες γκαλερί εικόνων στο WordPress με ανταπόκριση σε όλες τις συσκευές

Οι προεπιλεγμένες γκαλερί εικόνων WordPress δεν διαθέτουν πολλά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου δεν διευκολύνουν την περιήγηση του χρήστη.

Εάν ανεβάζεις συχνά εικόνες και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα σου στο WordPress, θα χρειαστείς ένα κατάλληλο πρόσθετο φωτογραφιών στο WordPress.

Σου συνιστώ να χρησιμοποιήσεις το Envira Gallery. Σου επιτρέπει να δημιουργείς εύκολα όμορφες και πλήρως ανταποκρινόμενες προς κινητές συσκευές συλλογές εικόνων στην ιστοσελίδα σου στο WordPress.

Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι προσθέτει επιπλέον λειτουργικότητα στις συλλογές όπως άλμπουμ, πρότυπα συλλογής, κοινή χρήση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάσεις, υδατογράφημα, σελιδοποίηση, προστασία με κωδικό πρόσβασης, ετικέτες, προβολή πλήρους οθόνης και πολλά άλλα.

Πώς να διορθώσεις τις αναρτήσεις που λείπει η Επιλεγμένη Εικόνα/Μικρογραφία

Τα περισσότερα θέματα WordPress σου επιτρέπουν να διαλέξεις μια χαρακτηριστική εικόνα με την οποία θα συνοδεύεις το κάθε άρθρο σου.

Δες πώς μπορείς να ορίσεις χαρακτηριστική εικόνα στο WordPress για τις αναρτήσεις από τις οποίες λείπουν.

Μπορείς να κάνεις κλικ στο «Ορισμός Χαρακτηριστικής Εικόνας» για να ανεβάσεις τη μικρογραφία της ανάρτησής σου.

Αφού ανεβάσεις την εικόνα, θα μπορείς να δεις τη μικρογραφία της ανάρτησής σου στο επιλεγμένο πλαίσιο εικόνας ως εξής: [εικόνα]

Πώς να προσθέσεις εικόνες εξωφύλλου σε δημοσιεύσεις και σελίδες του WordPress

Οι εικόνες εξωφύλλου είναι οι εικόνες πλάτους ή πλήρους πλάτους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαχωρισμός μεταξύ διαφόρων τμημάτων ενός άρθρου ή μιας μεγάλης σελίδας ηλεκτρονικού καταστήματος.

Οι εικόνες εξωφύλλου είναι πολύ ελκυστικές και βοηθούν τους χρήστες να παρατηρήσουν εύκολα μια σελίδα χωρίς να αισθάνονται δυσφορία από υπερβολικό κείμενο.

Για να προσθέσεις μια εικόνα εξωφύλλου, απλά πρέπει να προσθέσεις το μπλοκ «Εξώφυλλο» στον επεξεργαστή περιεχομένου.

Στη συνέχεια, πρέπει να ανεβάσεις την εικόνα που θέλεις να χρησιμοποιήσεις από τον υπολογιστή σου ή να επιλέξεις μια από τη βιβλιοθήκη πολυμέσων.

Εάν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μια εικόνα, μπορείς επίσης να επιλέξεις ένα έγχρωμο φόντο ως γέμισμα.

Συμβουλή: Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις μια μεγάλη εικόνα με υψηλή ανάλυση για καλύτερο αποτέλεσμα.

Έπειτα, θα δεις μια προεπισκόπηση της εικόνας εξωφύλλου σου στο πρόγραμμα επεξεργασίας. Μπορείς να αλλάξεις τις επιλογές εμφάνισης της εικόνας εξωφύλλου από τη γραμμή εργαλείων μπλοκ ή χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις στα δεξιά.

Πώς να διορθώσεις την Προεπιλεγμένη Εικόνα που εμφανίζεται δύο φορές

Η εισαγωγή της χαρακτηριστική εικόνας στο περιεχόμενο είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι αρχάριοι χρήστες του WordPress.

Μόλις ορίσεις μια χαρακτηριστική εικόνα, δεν χρειάζεται να την εισάγεις στο πρόγραμμα επεξεργασίας μαζί με το περιεχόμενο της ανάρτησής σου, καθώς με αυτόν τον τρόπο, η χαρακτηριστική εικόνα σου θα εμφανιστεί δύο φορές.

Μία φορά ως χαρακτηριστική εικόνα και μία φορά ως εικόνα μέσα στην ανάρτηση.

Μπορείς να προσθέσεις άλλες εικόνες στην ανάρτησή σου, αλλά η χαρακτηριστική εικόνα θα εμφανίζεται μόνο στο πλαίσιο της χαρακτηριστική εικόνας.

Πώς να κάνεις περικοπή σε εικόνες στο WordPress

Όταν ανεβάζεις εικόνες από το κινητό σου ή την κάμερα, είναι συνήθως πολύ μεγάλες.

Το WordPress δημιουργεί αυτόματα μικρά, μεσαία και μεγάλα μεγέθη εικόνας από την αρχική σου μεταφόρτωση. Όμως, μερικές φορές, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσεις την εικόνα σε διαφορετικό μέγεθος.

Το WordPress δεν είναι πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων, αλλά διαθέτει μερικές βασικές δυνατότητες επεξεργασίας όπως κλίμακα, περικοπή, αναστροφή και περιστροφή εικόνων.

Απλά, πήγαινε στο Media»Προσθήκη Νέου και ανέβασε την εικόνα σου. Μετά τη μεταφόρτωση της εικόνας, θα δεις έναν σύνδεσμο «Επεξεργασία» δίπλα στην εικόνα που ανέβασες.

Κάνοντας κλικ σε αυτόν θα ανοίξει η οθόνη «Επεξεργασία Μέσων» όπου θα δεις ένα κουμπί «Επεξεργασία Εικόνας» ακριβώς κάτω από την εικόνα. Από εκεί θα ανοίξεις το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων WordPress.

Από εδώ μπορείς να κάνεις κλικ στο κουμπί «Επεξεργασία Εικόνας» κάτω από την προεπισκόπηση της εικόνας. Αυτό θα ανοίξει την οθόνη επεξεργασίας εικόνας.

Στην οθόνη επεξεργασίας εικόνων, θα δεις κουμπιά για την εκτέλεση ορισμένων βασικών εργασιών επεξεργασίας εικόνας, όπως περικοπή, περιστροφή, αλλαγή μεγέθους κ.λπ.

Πώς να προσθέσεις μια εικόνα επικεφαλίδας στο WordPress

Η εικόνα επικεφαλίδας στο WordPress είναι μια λειτουργία που παρέχεται από το θέμα. Πολλά θέματα WordPress, δωρεάν και premium, υποστηρίζουν αυτή τη λειτουργία.

Μπορείς να ανεβάσεις τη δική σου εικόνα επικεφαλίδας από τη σελίδα Εμφάνιση»Προσαρμογή.

Δεδομένου ότι είναι μια λειτουργία θέματος, πολλά θέματα WordPress συνοδεύονται από τις δικές τους επιλογές επικεφαλίδας.

Ορισμένα σου επιτρέπουν να ορίσεις μια εικόνα επικεφαλίδας σε ολόκληρη την ιστοσελίδα, ενώ άλλες επιτρέπουν να ορίσεις μια εικόνα επικεφαλίδας μόνο για την αρχική σελίδα.

Πώς να προσθέσεις μια εικόνα φόντου στο WordPress

Όπως και η εικόνα επικεφαλίδας, η εικόνα φόντου είναι, επίσης, μια λειτουργία θέματος WordPress. Πολλά θέματα WordPress υποστηρίζουν τις εικόνες φόντου.

Πήγαινε στη θέση Εμφάνιση»Προσαρμογή για να ξεκινήσεις τη διαδικασία. Εάν εντοπίσεις την επιλογή «Εικόνα Φόντου», τότε το θέμα σου υποστηρίζει τη λειτουργία εικόνας φόντου.

Για το λόγο του ότι είναι μια λειτουργία που εξαρτάται από το θέμα είναι φυσικό να διαφέρει από το ένα θέμα στο άλλο. Ανάλογα με το θέμα σου, θα δεις διαφορετικές προσφερόμενες επιλογές για το στυλ της εικόνας φόντου σου.

Εάν το θέμα σου δεν υποστηρίζει εικόνα φόντου, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πρόσθετο για να εισάγεις εικόνες φόντου πλήρους οθόνης στην ιστοσελίδα σου.

Πώς να βρεις δωρεάν εικόνες για τις αναρτήσεις σου στο WordPress

Οι εικόνες μπορούν να κάνουν τα άρθρα σου να ξεχωρίζουν. Ωστόσο, πρέπει να σέβεσαι τα πνευματικά δικαιώματα άλλων ατόμων και να προσπαθείς να βρεις και να χρησιμοποιείς εικόνες νόμιμα.

Πού μπορείς να βρεις τις καλύτερες εικόνες χωρίς δικαιώματα για να τις προσθέσεις στις αναρτήσεις σου;

Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες όπου μπορείς να βρεις δωρεάν εικόνες για χρήση. Ωστόσο, θα παρατηρήσεις ότι οι περισσότερες εικόνες σε αυτές τις ιστοσελίδες είναι υπερβολικά κοινότυπες αλλά και γενικές.

Πώς να προσθέσεις ετικέτες σε εικόνες στο WordPress

Εάν διαθέτεις ένα blog φωτογραφίας, τότε θα έχεις παρατηρήσει ότι το WordPress δεν σου επιτρέπει να ταξινομήσεις τις φωτογραφίες και τις εικόνες.

Δεν θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να μπορούσες να προσθέσεις ετικέτες στις εικόνες σου, έτσι ώστε εσύ και οι χρήστες της ιστοσελίδας σου να μπορείτε να περιηγηθείτε σε αυτές πολύ πιο εύκολα;

Γι αυτό το σκοπό, υπάρχουν μερικά εξαιρετικά πρόσθετα που σου επιτρέπουν να πραγματοποιήσεις αυτές τις ρυθμίσεις.

Για ένα blog που σχετίζεται με τη φωτογραφία, η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσεις το Envira Gallery που συνοδεύεται από ένα πρόσθετο για να προσθέσεις ετικέτες.

Η Envira Gallery σου επιτρέπει να δημιουργήσεις όμορφες, φιλικές προς τις κινητές συσκευές, γκαλερί φωτογραφιών στο WordPress.

Χρησιμοποιώντας ετικέτες, οι χρήστες σου μπορούν να φιλτράρουν και να ταξινομούν εύκολα φωτογραφίες χωρίς να επαναφορτώνουν μια σελίδα.

Πώς να εισάγεις εξωτερικές εικόνες στο WordPress

Με το συγκεκριμένο ζήτημα έρχονται αντιμέτωποι όσοι βρίσκονται στη διαδικασία μετεγκατάστασης της ιστοσελίδας τους στο WordPress.

Σε αυτή την περίπτωση, ορισμένες εικόνες στην ιστοσελίδα σου ενδέχεται να εξακολουθούν να εμφανίζουν την παλαιότερη τοποθεσία (προέλευση).

Ειδικά οι χρήστες που μεταφέρουν ιστοσελίδες από το Blogger, το Squarespace ή το WordPress.com ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

Ενώ οι εικόνες στην ιστοσελίδα σου ενδέχεται να εμφανίζονται σωστά, εξακολουθούν να φορτώνονται από εξωτερική πηγή.

Για να επιλύσεις αυτό το ζήτημα, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις και να ενεργοποιήσεις το πρόσθετο Auto Upload Images.

Το πρόσθετο θα ελέγξει για εξωτερικές εικόνες μόλις ενημερώσεις ή αποθηκεύσεις οποιαδήποτε ανάρτηση ή σελίδα.

Μάλιστα, μπορείς να το κάνεις είτε χειροκίνητα για κάθε ανάρτηση ή σελίδα είτε μπορείς να επεξεργαστείς μαζικά όλες τις αναρτήσεις και απλά να κάνεις κλικ στο κουμπί ενημέρωσης.

Πώς να μην ξεχνάς την Χαρακτηριστική Εικόνα στις αναρτήσεις στο WordPress

Όταν διαχειρίζεσαι μια ιστοσελίδα με πολλούς χρήστες – συγγραφείς στο WordPress, ορισμένοι από τους συντάκτες σου ενδέχεται να μην είναι εξοικειωμένοι με τη λειτουργία της χαρακτηριστική εικόνας.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να θέλεις να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ή στους συνεργάτες σου να ανεβάζουν μια χαρακτηριστική εικόνα κάθε φορά που υποβάλλουν μια ανάρτηση στο WordPress.

Μπορείς να το κάνεις αυτό εγκαθιστώντας και ενεργοποιώντας το πρόσθετο Require Featured Image.

Μόλις ενεργοποιηθεί, το πρόσθετο θα εμφανίσει ένα πλαίσιο ειδοποίησης στην περιοχή επεξεργασίας ανάρτησης, ενημερώνοντας τους χρήστες ότι αυτή η ανάρτηση απαιτεί μια χαρακτηριστική εικόνα.

Εσύ και οι χρήστες σου θα μπορείτε να αποθηκεύετε αναρτήσεις ως πρόχειρα, αλλά δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε την ανάρτηση έως ότου προσθέσετε μια χαρακτηριστική εικόνα.

Πώς να ορίσεις μια προεπιλεγμένη χαρακτηριστική εικόνα στο WordPress

Η εύρεση της ιδανικής εικόνας για κάθε δημοσίευση ή άρθρο είναι μια δύσκολη εργασία.

Μερικές φορές μπορεί να μην θέλεις να προσθέσεις μια χαρακτηριστική εικόνα σε μια ανάρτηση, αλλά το θέμα σου μπορεί να φαίνεται περίεργο και ατελές χωρίς μια εικόνα.

Σε αυτή την περίπτωση, μια προεπιλεγμένη χαρακτηριστική εικόνα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Μια προεπιλεγμένη χαρακτηριστική εικόνα χρησιμοποιείται όταν ένα άρθρο δεν έχει δική του χαρακτηριστική εικόνα.

Μπορείς να ορίσεις μια προεπιλεγμένη χαρακτηριστική εικόνα χρησιμοποιώντας το πρόσθετο για προεπιλεγμένες χαρακτηριστικές εικόνες.

Ελπίζω αυτό το άρθρο σε βοήθησε να διορθώσεις ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα εικόνας στο WordPress.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, τότε μπορείτε να εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας για βίντεο με tutorials σχετικά με το WordPress. Μπορείτε επίσης να μας βρίσκετε στο Facebook και στο Twitter

dicha-favicon (whithout-radio)

Συντάκτης

WPBLOG Team

Η ομάδα του WPBLOG αποτελείται από ειδικούς πάνω στο WordPress οδηγούμενοι από τους Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη και Θοδωρή Γκίτσο.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Shares