Πώς να διορθώσεις το σφάλμα κατά τη σύνδεση στη βάση δεδομένων στο WordPress

WPBLOG TEAM
Τελευταία επεξεργασία 6 Αυγούστου, 2020, από

Βλέπεις την ειδοποίηση «Σφάλμα σύνδεσης με τη βάση δεδομένων» στην ιστοσελίδα σου στο WordPress;

Πρόκειται για ένα σφάλμα που σου στερεί την πρόσβαση από την ιστοσελίδα σου στο WordPress και την καθιστά απρόσιτη στους χρήστες.

Αυτό το σφάλμα παρουσιάζεται όταν το WordPress δεν μπορεί να συνδεθεί με τη βάση δεδομένων.

Οι λόγοι που μπορούν να επηρεάσουν τη σύνδεση της βάσης δεδομένων του WordPress ποικίλουν, γι’ αυτό και η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος είναι αρκετά απαιτητική για τους αρχάριους χρήστες.

Σε αυτό το άρθρο, θα σου δείξω πώς να διορθώσεις, εύκολα, το σφάλμα κατά τη σύνδεση στη βάση δεδομένων στο WordPress.

Τι προκαλεί σφάλμα κατά τη σύνδεση στη βάση δεδομένων στο WordPress;

Το ζήτημα «Σφάλμα σύνδεσης με τη βάση δεδομένων» μπορεί να προκληθεί από εσφαλμένες πληροφορίες της βάσης δεδομένων στις ρυθμίσεις του WordPress, από κατεστραμμένη βάση δεδομένων ή από έναν διακομιστή (server) βάσης δεδομένων που δεν ανταποκρίνεται.

Η βάση δεδομένων είναι ουσιαστικά ένα λογισμικό που διευκολύνει την αποθήκευση, την οργάνωση και την ανάκτηση δεδομένων σε άλλο λογισμικό.

Ως σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, το WordPress χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων για την αποθήκευση όλου του περιεχομένου σου και άλλων δεδομένων της ιστοσελίδας.

Κάθε φορά που κάποιος επισκέπτεται την ιστοσελίδα σου το WordPress συνδέεται με τη βάση δεδομένων.
Το WordPress χρειάζεται τις ακόλουθες πληροφορίες για να πραγματοποιήσει σύνδεση στη βάση δεδομένων:

  • Όνομα βάσης δεδομένων
  • Όνομα χρήστη βάσης δεδομένων
  • Κωδικός πρόσβασης βάσης δεδομένων
  • Διακομιστής βάσης δεδομένων

Αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται στο αρχείο διαμόρφωσης του WordPress που ονομάζεται wp-config.php.

Εάν κάποιο από αυτά τα στοιχεία είναι λανθασμένα, το WordPress δεν μπορεί να συνδεθεί με τον διακομιστή της βάσης δεδομένων σου και εμφανίζει το σφάλμα «Σφάλμα κατά τη σύνδεση με τη βάση δεδομένων».

Πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά σφάλματα του WordPress. Εκτός από εσφαλμένα στοιχεία, το συγκεκριμένο σφάλμα μπορεί να εμφανιστεί εάν ο διακομιστής της βάσης δεδομένων είναι εκτός λειτουργίας ή τα αρχεία της βάσης δεδομένων είναι κατεστραμμένα.

Ακολουθεί αναλυτικά η διαδικασία επίλυσης σφαλμάτων που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη σύνδεση με τη βάση δεδομένων στο WordPress.

1. Έλεγξε τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του WordPress

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο εμφανίζεται σφάλμα σύνδεσης με τη βάση δεδομένων στο WordPress είναι τα εσφαλμένα στοιχεία της βάσης δεδομένων.

Εάν άλλαξες πρόσφατα πάροχο φιλοξενίας (server) για την ιστοσελίδα σου στο WordPress, τότε θα μπορούσε να αποτελεί τον πιο πιθανό λόγο εμφάνισης του σφάλματος.

Τα στοιχεία της βάσης δεδομένων WordPress αποθηκεύονται στο αρχείο wp-config.php. Είναι το αρχείο διαμόρφωσης του WordPress που περιέχει σημαντικές ρυθμίσεις της ιστοσελίδας σου, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών βάσης δεδομένων.

Θα αναζητήσεις τις ακόλουθες γραμμές στο αρχείο wp-config.php. [κώδικας]

Πρέπει να βεβαιωθείς ότι οι πληροφορίες για το όνομα της βάσης δεδομένων, το όνομα χρήστη, τον κωδικό πρόσβασης και τον κεντρικό υπολογιστή βάσης δεδομένων είναι σωστές.

Μπορείς να επιβεβαιώσεις αυτές τις πληροφορίες από τον πίνακα ελέγχου στο λογαριασμό φιλοξενίας του WordPress.

Απλώς συνδέσου στον λογαριασμό φιλοξενίας σου και κάνε κλικ στις βάσεις δεδομένων MySQL στην ενότητα βάσης δεδομένων.

Με αυτό τον τρόπο θα μεταφερθείς στη σελίδα διαχείρισης βάσεων δεδομένων στον πίνακα ελέγχου του λογαριασμού φιλοξενίας σου. Από εδώ, μπορείς να βρεις το όνομα της βάσης δεδομένων και το όνομα χρήστη.

Παρακάτω θα βρεις τους χρήστες της βάσης δεδομένων και συνδέσμους για να αλλάξεις τον κωδικό πρόσβασης του κάθε χρήστη.

Μόλις επιβεβαιώσεις το όνομα της βάσης δεδομένων, το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σου, είσαι σε θέση να αλλάξεις αυτές τις πληροφορίες στο αρχείο wp-config.php εφόσον χρειαστεί (εάν υπάρχει αναντιστοιχία).

Ύστερα από αυτό, δοκίμασε να επισκεφτείς ξανά την ιστοσελίδα σου για να ελέγξεις εάν έχει εξαφανιστεί το σφάλμα σύνδεσης της βάσης δεδομένων ή αν παραμένει.

Εάν το σφάλμα εξακολουθεί να εμφανίζεται, σημαίνει ότι η αιτία του προβλήματος παραμένει και πρέπει να την εντοπίσεις.

2. Έλεγξε τις πληροφορίες του πάροχου φιλοξενίας της βάσης δεδομένων σου

Εάν είσαι σίγουρος ότι το όνομα της βάσης δεδομένων, το όνομα χρήστη και οι πληροφορίες κωδικού πρόσβασης είναι σωστά, τότε πρέπει να βεβαιωθείς ότι χρησιμοποιείς τις σωστές πληροφορίες του πάροχου φιλοξενίας της βάσης δεδομένων.

Οι περισσότερες εταιρείες φιλοξενίας WordPress χρησιμοποιούν το localhost ως κεντρικό υπολογιστή βάσης δεδομένων.

Ωστόσο, ορισμένες διαχειριζόμενες εταιρείες φιλοξενίας WordPress χρησιμοποιούν ξεχωριστούς διακομιστές για τη φιλοξενία βάσεων δεδομένων.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι πληροφορίες του κεντρικού υπολογιστή της βάσης δεδομένων σου δεν θα είναι localhost.

Πρέπει να επικοινωνήσεις με την εταιρεία φιλοξενίας WordPress για να επιβεβαιώσεις τις πληροφορίες του κεντρικού υπολογιστή της βάσης δεδομένων σου.

3. Επιδιόρθωση βάσης δεδομένων WordPress

Εάν βλέπεις ένα διαφορετικό σφάλμα στο wp-admin, για παράδειγμα «Ένας ή περισσότεροι πίνακες βάσης δεδομένων δεν είναι διαθέσιμοι.

Η βάση δεδομένων σου μπορεί να χρειάζεται επισκευή», πρέπει να επιδιορθώσεις τη βάση δεδομένων σου.

Αυτό μπορείς να το κάνεις προσθέτοντας την ακόλουθη γραμμή στο αρχείο wp-config.php. Πρόσθεσέ το λίγο πριν το σημείο «Αυτό είναι όλο, σταμάτησε την επεξεργασία!» στο wp-config.php.

Ύστερα από αυτό, μπορείς να δεις τις ρυθμίσεις μεταβαίνοντας σε αυτήν τη σελίδα: http://www.yoursite.com/wp-admin/maint/repair.php

Σημείωση: Δεν χρειάζεται να συνδεθείς για να έχεις πρόσβαση στη σελίδα επισκευής της βάσης δεδομένων. Μόλις ολοκληρώσεις την επιδιόρθωση και τη βελτιστοποίηση της βάσης δεδομένων σου, φρόντισε να αφαιρέσεις αυτόν τον κώδικα από το αρχείο wp-config.php.

4. Έλεγξε εάν ο διακομιστής της βάσης δεδομένων σου είναι εκτός λειτουργίας

Εάν όλα τα παραπάνω φαίνονται σωστά και το WordPress εξακολουθεί να μην μπορεί να συνδεθεί στη βάση δεδομένων, τότε ενδέχεται ο διακομιστής της βάσης δεδομένων σου (διακομιστής MySQL) να είναι εκτός λειτουργίας.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εξαιτίας της αυξημένης κυκλοφορίας/ κίνησης σε έναν διακομιστή.

Με άλλα λόγια, ο κεντρικός διακομιστής δεν μπορεί να χειριστεί τον όγκο της κυκλοφορίας και το αυξημένο φορτίο (ειδικά όταν βρίσκεσαι σε κοινόχρηστη φιλοξενία).

Σε αυτή την περίπτωση ιστοσελίδα σου θα γίνει πολύ αργή και σε ορισμένους χρήστες μπορεί να εμφανίσει το σφάλμα.

Έτσι, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις μέσω τηλεφώνου ή να ζωντανής συνομιλίας (facetime) με τον πάροχο φιλοξενίας σου και να τους ρωτήσεις εάν ο διακομιστής MySQL ανταποκρίνεται.

Εάν διαθέτεις και άλλες ιστοσελίδες που εκτελούνται από τον ίδιο διακομιστή, μπορείς να ελέγξεις και αυτές τις ιστοσελίδες για να επιβεβαιώσεις ότι ο διακομιστής SQL είναι εκτός λειτουργίας.

Εάν δεν έχεις άλλη ιστοσελίδα στον ίδιο λογαριασμό φιλοξενίας, απλώς πήγαινε στον πίνακα ελέγχου του λογαριασμού φιλοξενίας και προσπάθησε να αποκτήσεις πρόσβαση στο phpMyAdmin και να συνδέσεις τη βάση δεδομένων.

Εάν μπορείς να συνδεθείς, πρέπει να επαληθεύσεις εάν ο χρήστης της βάσης δεδομένων σου έχει επαρκή άδεια.

Δημιούργησε ένα νέο αρχείο που ονομάζεται testconnection.php και επικόλλησέ τον ακόλουθο κώδικα σε αυτό: [κώδικας]

Φρόντισε να αντικαταστήσεις το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης. Τώρα μπορείς να ανεβάσεις αυτό το αρχείο στην ιστοσελίδα σου και να αποκτήσεις πρόσβαση σε αυτή μέσω ενός προγράμματος περιήγησης.

Εάν συνδεθείς με επιτυχία, σημαίνει ότι ως χρήστης έχεις επαρκή άδεια και υπάρχει κάτι άλλο που είναι λάθος.
Επίστρεψε στο αρχείο wp-config για να βεβαιωθείς ότι όλα είναι σωστά (έλεγξε εκ νέου για τυπογραφικά λάθη).

Άλλες λύσεις που έχουν βοηθήσει τους χρήστες

Εάν όλες οι παραπάνω συμβουλές απέτυχαν να διορθώσουν το σφάλμα σύνδεσης της βάσης δεδομένων στην ιστοσελίδα σου, μπορείς να δοκιμάσεις αυτά τα επιπλέον βήματα.

Τα παρακάτω βήματα βοήθησαν ορισμένους χρήστες να επιλύσουν το σφάλμα σύνδεσης με τη βάση δεδομένων στην ιστοσελίδα τους.

1. Ενημέρωσε τη διεύθυνση URL της ιστοσελίδας σου στο WordPress

Δοκίμασε να ενημερώσεις τη διεύθυνση URL της ιστοσελίδας σου στο WordPress χρησιμοποιώντας το phpMyAdmin.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αποκτήσεις πρόσβαση στο phpMyAdmin από τον πίνακα ελέγχου του λογαριασμού φιλοξενίας και να επιλέξεις τη βάση δεδομένων του WordPress.

Μετά από αυτό κάνε κλικ στο μενού SQL στην κορυφή και πρόσθεσε το ακόλουθο ερώτημα MySQL.

Μην ξεχάσεις να δώσεις τη διεύθυνση URL της ιστοσελίδας σου και να αλλάξεις το wp_options με το δικό σου όνομα πίνακα, καθώς μπορεί να έχεις αλλάξει το πρόθεμα πίνακα του WordPress.

2. Επανεκκίνηση διακομιστή Web

Οι χρήστες με αποκλειστικούς διακομιστές, τοπικούς διακομιστές και εικονικούς ιδιωτικούς διακομιστές (VPS) μπορούν να δοκιμάσουν να επανεκκινήσουν τους διακομιστές τους.

Αυτό θα επανεκκινήσει τον διακομιστή ιστού και βάσης δεδομένων και ενδέχεται να διορθώσει ορισμένες προσωρινές δυσλειτουργίες που προκαλούν το σφάλμα.

3. Ζήτησε βοήθεια

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, τότε ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσεις με την εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδας σου.

Όλες οι αξιόπιστες εταιρείες φιλοξενίας WordPress θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, θα σε κατευθύνουν προς τη σωστή κατεύθυνση ή ακόμη μπορεί και να διορθώσουν το πρόβλημα για σένα.

Μπορείς, ακόμη, να προσλάβεις προγραμματιστές WordPress από το Codeable που μπορούν να σε βοηθήσουν να διορθώσεις αυτό το ζήτημα σε πολύ προσιτές τιμές.

Το καλύτερο με τη συγκεκριμένη επιλογή είναι ότι αυτοί οι προγραμματιστές ελέγχονται από την ομάδα του Codeable, επομένως είναι απόλυτα καταρτισμένοι και αξιόπιστοι.

Ελπίζω ότι αυτό το άρθρο σε βοήθησε να διορθώσεις το σφάλμα κατά τη σύνδεση με τη βάση δεδομένων στο WordPress.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, τότε μπορείτε να εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας για βίντεο με tutorials σχετικά με το WordPress. Μπορείτε επίσης να μας βρίσκετε στο Facebook και στο Twitter

dicha-favicon (whithout-radio)

Συντάκτης

WPBLOG Team

Η ομάδα του WPBLOG αποτελείται από ειδικούς πάνω στο WordPress οδηγούμενοι από τους Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη και Θοδωρή Γκίτσο.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Shares