Πώς να εμφανίζονται πρόσφατες δημοσιεύσεις στο WordPress

WPBLOG TEAM
Τελευταία επεξεργασία 6 Αυγούστου, 2020, από

Θέλεις να εμφανίζονται οι πρόσφατες δημοσιεύσεις σου στο WordPress;

Η εμφάνιση των πρόσφατων αναρτήσεων βοηθά τους χρήστες να ανακαλύψουν εύκολα το νέο σου περιεχόμενο και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην ιστοσελίδα σου.

Κάποια χαρακτηριστικά σημεία που μπορείς να προσθέσεις μια λίστα με τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις σου είναι η πλαϊνή στήλη, μετά το τέλος του περιεχομένου της ανάρτησης, μέσα στο περιεχόμενο της ανάρτησης με μια σύντομη αναφορά, στην περιοχή widget του υποσέλιδου ή και οπουδήποτε αλλού επιθυμείς.

Σε αυτό το άρθρο, θα σου δείξω πώς να προβάλλεις πρόσφατες δημοσιεύσεις στο WordPress χρησιμοποιώντας μια σειρά από διαφορετικές μεθόδους.

Γιατί να προσθέσεις πρόσφατες δημοσιεύσεις στο WordPress;

Εάν διαχειρίζεσαι ιστοσελίδα στο WordPress για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε είναι πιθανό κάποια από τα παλαιότερα άρθρα σου να λαμβάνουν τακτική επισκεψιμότητα από μηχανές αναζήτησης και άλλες πηγές.

Πολλοί από τους χρήστες θα ελέγξουν τις πληροφορίες που έψαχναν και θα φύγουν. Συγκεκριμένα, πάνω από το 75% αυτών των επισκεπτών δεν θα βρεθούν ποτέ ξανά στην ιστοσελίδα σου.

Για να διατηρήσεις τους χρήστες που επισκέπτονται την ιστοσελίδα σου, πρέπει να διασφαλίσεις ότι θα αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε αυτήν.

Ένας τρόπος να αυξήσεις την παραμονή τους είναι να τους δείξεις πρόσφατες δημοσιεύσεις που θα μπορούσαν να τους ενδιαφέρουν.

Με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες θα ανακαλύψουν περισσότερο περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σου και, ως εκ τούτου, θα ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε αυτήν.

Καθώς οι χρήστες εξερευνούν περισσότερες σελίδες, έχεις περισσότερο χρόνο αλλά και ευκαιρίες για να τους πείσεις να εγγραφούν στο ενημερωτικό δελτίο email (newsletter) ή να πραγματοποιήσουν μια αγορά.

Ακολουθούν μερικές μέθοδοι που θα σε βοηθήσουν να εμφανίσεις πρόσφατο περιεχόμενο στο WordPress με αρκετά απλό και εύκολο τρόπο.

Μέθοδος 1. Χρησιμοποίησε το μπλοκ Gutenberg για τις τελευταίες δημοσιεύσεις του WordPress

Ο επεξεργαστής μπλοκ WordPress (Gutenberg) διαθέτει ένα ενσωματωμένο μπλοκ για την εμφάνιση των τελευταίων δημοσιεύσεών. Μπορείς εύκολα να το προσθέσεις σε οποιαδήποτε από τις αναρτήσεις ή τις σελίδες στην ιστοσελίδα σου.

Για να χρησιμοποιήσεις αυτό το μπλοκ, απλώς επεξεργάσου την ανάρτηση στην οποία θέλεις να εμφανίζονται οι πρόσφατες δημοσιεύσεις.

Στην οθόνη επεξεργασίας ανάρτησης, πρέπει να προσθέσεις το μπλοκ «Τελευταίες δημοσιεύσεις» στην περιοχή περιεχομένου.

μπλοκ «Τελευταίες δημοσιεύσεις»

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να ρυθμίσεις αυτό το μπλοκ. Από προεπιλογή, εμφανίζει μόνο τους τίτλους των δημοσιεύσεων, αλλά μπορείς εύκολα να το προσαρμόσεις όπως επιθυμείς.

Για παράδειγμα, μπορείς να ενεργοποιήσεις και να απενεργοποιήσεις το περιεχόμενο της ανάρτησης στο δεξιό τμήμα του παραθύρου. Αυτό σου επιτρέπει να επιλέξεις να προσθέσεις περιεχόμενο ανάρτησης ή απόσπασμα δίπλα στον τίτλο.

Μπορείς επίσης να προσαρμόσεις το μήκος του αποσπάσματος. Από προεπιλογή, εμφανίζονται 55 λέξεις, όμως, μπορείς να επιλέξεις οποιοδήποτε εύρος αποσπάσματος κυμαίνεται μεταξύ 10 και 100 λέξεων.

ρυθμίσεις μπλοκ «τελευταίες δημοσιεύσεις»

Μπορείς, μάλιστα, να κάνεις ορατή και την ημερομηνία δημοσίευσης της κάθε ανάρτησης, η οποία θα εμφανίζεται ακριβώς κάτω από τον τίτλο.

εμφάνιση ημερομηνίας δημοσιεύσεων

Ειδικότερα, έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα εμφανίζονται οι αναρτήσεις σου.

Μπορείς να επιλέξεις τη σειρά ταξινόμησης, για παράδειγμα «από το νεότερο στο παλαιότερο» καθώς και τι είδους περιεχόμενο θα εμφανίζεται όπως είναι οι πρόσφατες αναρτήσεις από μια συγκεκριμένη κατηγορία.

Από τον πίνακα ρυθμίσεων, μπορείς, ακόμη, να επιλέξεις τον αριθμό των δημοσιεύσεων που θα εμφανίζονται. Από προεπιλογή, το μπλοκ εμφανίζει 5 αναρτήσεις, αλλά μπορείς να εμφανίσεις όσες επιθυμείς μεταξύ 1 και 100 δημοσιεύσεων.

ρύθμιση κατάταξης πρόσφατων δημοσιεύσεων

Έχεις, επίσης, την επιλογή να εμφανίσεις τις πρόσφατες δημοσιεύσεις σου με μορφή πλέγματος στηλών αντί για λίστα.

εμφάνιση πρόσφατων δημοσιεύσεων σε μορφή πλέγματος

Μπορείς, μάλιστα, να προσαρμόσεις το πλέγμα με επιλεγμένες εικόνες για τις αναρτήσεις, να αλλάξεις το μέγεθος των εικόνων και να τις ευθυγραμμίσεις ανάλογα:

εικόνες πρόσφατων δημοσιεύσεων

Δες πώς φαίνεται το ολοκληρωμένο μπλοκ στην ιστοσελίδα:

προεπισκόπηση μπλοκ πρόσφατων δημοσιεύσεων

Μέθοδος 2. Χρησιμοποίησε το widget «Πρόσφατες Δημοσιεύσεις» του WordPress

Τι μπορείς να κάνεις στην περίπτωση που θέλεις να δημιουργήσεις μια λίστα με τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις σου στην πλευρική γραμμή και όχι μέσα σε μια σελίδα;

Το WordPress διαθέτει ένα ενσωματωμένο widget για την εμφάνιση πρόσφατων δημοσιεύσεων στην πλευρική γραμμή της ιστοσελίδας σου ή σε οποιαδήποτε περιοχή μπορεί να τοποθετηθεί ένα widget.

Στον πίνακα ελέγχου του WordPress, επίλεξε Εμφάνιση»Widgets και πρόσθεσε το widget «Πρόσφατες δημοσιεύσεις» στην πλευρική γραμμή σου.

widget «Πρόσφατες Δημοσιεύσεις» του WordPress

Ωστόσο, το ενσωματωμένο widget «Πρόσφατες δημοσιεύσεις» δεν προσφέρει πολλές επιλογές μορφοποίησης.

Μπορείς να δώσεις έναν τίτλο στο γραφικό στοιχείο, να επιλέξεις εάν θα εμφανίζονται οι ημερομηνίες των αναρτήσεων και να προσθέσεις τον αριθμό των δημοσιεύσεων που θέλεις να εμφανίζονται.

Μόλις ολοκληρώσεις τη διαδικασία, κάνε κλικ στο κουμπί «Αποθήκευση» για να αποθηκεύσεις τις ρυθμίσεις του widget.
Για παράδειγμα, ένα widget με τίτλο «Νέες αναρτήσεις» και ενεργοποιημένες ημερομηνίες εμφανίζεται ως εξής:

προεπισκόπηση widget με τίτλο «Νέες αναρτήσεις»

Μέθοδος 3. Χρησιμοποίησε το πρόσθετο Recent Posts Widget With Thumbnails

Το ενσωματωμένο widget που αναφέρεται παραπάνω (Μέθοδος 2) είναι αρκετά περιορισμένο.

Τι μπορείς να κάνεις αν θέλεις να εμφανίσεις μικρογραφίες και αποσπάσματα των πρόσφατων δημοσιεύσεων;

Με ποιόν τρόπο μπορείς να εμφανίζεις μόνο αναρτήσεις από μια συγκεκριμένη κατηγορία στην πλευρική γραμμή;

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμο το πρόσθετο «Πρόσφατες δημοσιεύσεις με μικρογραφίες» (Recent Posts Widget With Thumbnails).

Το συγκεκριμένο προσφέρει μεγάλη ποικιλία προσαρμογών πέρα από τις μικρογραφίες και το σημαντικότερο είναι πως διατίθεται δωρεάν.

Αρχικά, πρέπει να εγκαταστήσεις και να ενεργοποιήσεις το πρόσθετο WordPress «Πρόσφατες δημοσιεύσεις με μικρογραφίες».

Στη συνέχεια, επίλεξε τη σελίδα Εμφάνιση»Widgets όπου θα πρέπει να εντοπίσεις το widget «Πρόσφατες δημοσιεύσεις με μικρογραφίες».

widget «Πρόσφατες δημοσιεύσεις με μικρογραφίες»

Πρέπει να το προσθέσεις στην πλαϊνή γραμμή ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή με δυνατότητα υποστήριξης widget.

 το widget «Πρόσφατες δημοσιεύσεις με μικρογραφίες» στην πλαϊνή γραμμή

Το widget «Πρόσφατες δημοσιεύσεις με μικρογραφίες» συνοδεύεται από πολλές επιλογές. Συγκεκριμένα, σου δίνει τον πλήρη έλεγχο του τρόπου με τον οποίο θα εμφανίζονται οι πρόσφατες δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα σου στο WordPress.

Μπορείς να εμφανίσεις αποσπάσματα, αναρτήσεις από συγκεκριμένες κατηγορίες, μεμονωμένες αναρτήσεις, να αγνοήσεις ανεπιθύμητες αναρτήσεις και πολλά άλλα.

Μόλις ολοκληρώσεις τις τροποποιήσεις, μην ξεχάσεις να κάνεις κλικ στο κουμπί αποθήκευσης για να αποθηκεύσεις τις ρυθμίσεις σου. Πλέον, μπορείς να επισκεφτείς την ιστοσελίδα σου και να δεις τις πρόσφατες αναρτήσεις σου με μικρογραφίες.

προεπισκόπηση πρόσφατων δημοσιεύσεων στην πλαϊνή γραμμή

Μέθοδος 4. Εμφάνιση πρόσφατων δημοσιεύσεων χρησιμοποιώντας έναν σύντομο κωδικό

Η χρήση του μπλοκ «Τελευταίες δημοσιεύσεις» είναι σίγουρα ο ευκολότερος τρόπος για την εμφάνιση πρόσφατων δημοσιεύσεων σε αναρτήσεις και σελίδες του WordPress.

Ωστόσο, εάν έχεις επιλέξει να απενεργοποιήσεις το Gutenberg και να διατηρήσεις τον κλασικό επεξεργαστή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σύντομους κώδικες για τον ίδιο σκοπό.

Αρχικά, εγκατάστησε και ενεργοποίησε το πρόσθετο «Display Posts». Το συγκεκριμένο είναι έτοιμο για χρήση και δεν χρειάζεται καμία ρύθμιση.

Απλώς επεξεργάσου μια ανάρτηση ή σελίδα στην οποία θέλεις να εμφανίζονται οι πρόσφατες δημοσιεύσεις σου. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τον σύντομο κώδικα [display-posts]. Το πρόσθετο προσφέρει μια ολόκληρη σειρά παραμέτρων που μπορείς να αξιοποιήσεις με έναν σύντομο κώδικα.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα για το τι μπορείς να κάνεις χρησιμοποιώντας αυτό το πρόσθετο.
Εμφάνιση 3 πρόσφατων αναρτήσεων με μικρογραφίες και απόσπασμα:

κώδικας εμφάνισης 3 πρόσφατων αναρτήσεων με μικρογραφίες και απόσπασμα

Εμφάνιση πρόσφατων σελίδων αντί για αναρτήσεις:

κώδικας εμφάνισης πρόσφατων σελίδων αντί για αναρτήσεις

Άλλαξε τη σειρά εμφάνισης με βάση τον τίτλο αντί την ημερομηνία:

κώδικας σειράς εμφάνισης με βάση τον τίτλο

Εμφάνιση πρόσφατων σελίδων με βάση μια συγκεκριμένη θεματική (γονική) σελίδα:

κώδικας εμφάνισης με βάση μια θεματική (γονική) σελίδα

Μπορείς, ακόμη, να προσθέσεις επιπλέον στυλ. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις να ευθυγραμμίσεις τις επιλεγμένες εικόνες προς τα αριστερά.

Δες πώς φαίνεται η λίστα των πρόσφατων αναρτήσεων, χρησιμοποιώντας αυτές τις οδηγίες:

προεπισκόπηση πρόσφατων δημοσιεύσεων με χρήση σύντομου κώδικα

Για περισσότερες λεπτομέρειες ρίξε μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα του πρόσθετου.

Επιπλέον, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτούς τους σύντομους κώδικες μέσα σε ένα widget κειμένου.

Αρχικά, πρέπει να ενεργοποιήσεις τους σύντομους κώδικες στα γραφικά του κειμένου προσθέτοντας αυτόν τον κώδικα στο αρχείο functions.php του θέματός σου ή σε ένα πρόσθετο συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

σύντομος κώδικας σε widget κειμένου

Μέθοδος 5. Εμφάνιση χειροκίνητων πρόσφατων δημοσιεύσεων στο WordPress

Αν είσαι πιο προχωρημένος χρήστης του WordPress ενδέχεται να θέλεις να προσθέσεις πρόσφατες δημοσιεύσεις απευθείας στα αρχεία θεμάτων του WordPress.

Γι’ αυτό το σκοπό, πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα παιδικό θέμα, έτσι ώστε κάθε φορά που ενημερώνεις το θέμα σου, να μην κινδυνεύεις να χάσεις τις αλλαγές σου.

Σε αυτό το στάδιο, είναι καλό δημιουργήσεις ένα αντίγραφο ασφαλείας προτού επεξεργαστείς το αρχείο του θέματός σου.

Ο ευκολότερος τρόπος εμφάνισης των πρόσφατων αναρτήσεων με μη αυτόματο τρόπο είναι η χρήση της ενσωματωμένης κατηγορίας WP_Query.

Απλώς πρόσθεσε αυτόν τον κώδικα στο σημείο που θέλεις να εμφανίζονται οι πρόσφατες δημοσιεύσεις.

κώδικας στην κατηγορία WP_Query

Αυτός ο κώδικας εμφανίζει τις πέντε πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις με τίτλο και απόσπασμα. Η κατηγορία WP_Query προσφέρει άπειρες επιλογές μορφοποίησης που σου επιτρέπουν να προσαρμόσεις τις δημοσιεύεις με όποιον τρόπο θέλεις.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανάτρεξε στην επίσημη σελίδα του WordPress για την επεξεργασία αρχείων.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να σε βοήθησε να μάθεις πώς να προβάλλεις τις πρόσφατες δημοσιεύσεις σου στο WordPress.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, τότε μπορείτε να εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας για βίντεο με tutorials σχετικά με το WordPress. Μπορείτε επίσης να μας βρίσκετε στο Facebook και στο Twitter

dicha-favicon (whithout-radio)

Συντάκτης

WPBLOG Team

Η ομάδα του WPBLOG αποτελείται από ειδικούς πάνω στο WordPress οδηγούμενοι από τους Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη και Θοδωρή Γκίτσο.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Shares