Οδηγός για αρχάριους: Πώς να ενημερώσεις με ασφάλεια το WordPress

WPBLOG TEAM
Τελευταία επεξεργασία 4 Σεπτεμβρίου, 2020, από

Θέλεις να ενημερώσεις το WordPress αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις; Πολλοί αρχάριοι χρήστες ανησυχούν ότι μια ενημέρωση ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ιστοσελίδα τους.

Η παραπάνω ανησυχία είναι κατανοητή, ωστόσο είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς την τελευταία έκδοση του WordPress για να εξασφαλίζεις την καλύτερη δυνατή ασφάλεια και απόδοση της ιστοσελίδας σου.

Σε αυτό το άρθρο, θα σου δείξω πώς να ενημερώσεις με ασφάλεια το WordPress, σαν επαγγελματίας, χωρίς η αναβάθμιση να επηρεάσει την ιστοσελίδα σου.

Η αναβάθμιση της ιστοσελίδας σου στο WordPress αποτελεί μια συνηθισμένη εργασία συντήρησης.

Γιατί πρέπει να ενημερώνεις πάντα το WordPress

Οι τελευταίες έρευνες ασφάλειας του WordPress έδειξαν ότι η πλειονότητα των ιστοσελίδων WordPress που παραβιάζονται διέθεταν ξεπερασμένο πυρήνα και παλαιότερες εκδόσεις πρόσθετων ή θεμάτων WordPress.

Το WordPress συντηρείται από προγραμματιστές από όλο τον κόσμο. Αυτοί οι προγραμματιστές εντοπίζουν και διορθώνουν σφάλματα, προσθέτουν νέες δυνατότητες και αναζητούν τρωτά σημεία ασφαλείας σε τακτική βάση.

Αυτές οι αλλαγές κυκλοφορούν στη συνέχεια σε μια νέα έκδοση WordPress.

Εάν δεν πρόκειται για μεγάλη έκδοση, το WordPress μπορεί να ενημερωθεί αυτόματα στη νεότερη διαθέσιμη έκδοση. Ωστόσο, για σημαντικές ενημερώσεις θα πρέπει να πραγματοποιήσεις χειροκίνητα την ενημέρωση.

Εξαιρούνται οι ιστοσελίδες που βρίσκονται σε διαχειριζόμενη φιλοξενία WordPress.

Είναι απαραίτητο να κάνεις τις ενημερώσεις για να είσαι βέβαιος ότι η ιστοσελίδα σου διαθέτει τις πιο πρόσφατες εκδόσεις κώδικα ασφαλείας, τις νεότερες δυνατότητες και την καλύτερη ταχύτητα και απόδοση.

Παρακάτω θα σου δείξω, βήμα προς βήμα, πώς θα ενημερώσεις με ασφάλεια το WordPress στην πιο πρόσφατη έκδοση.

Προετοιμασία πριν από την αναβάθμιση του WordPress

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνεις πριν από την αναβάθμιση του WordPress είναι να δημιουργήσεις ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του WordPress.

Ακόμη κι αν διαθέτεις μια αυτόματη ρύθμιση καταγραφής και φύλαξης αντιγράφων ασφαλείας WordPress, σε αυτό το σημείο, πρέπει βεβαιωθείς ότι έχεις στην κατοχή σου ένα νέο αντίγραφο ασφαλείας.

Σου συνιστώ να το αποθηκεύσεις με ασφάλεια σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία.

Ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του WordPress περιλαμβάνει τα πάντα:

  • Τη βάση δεδομένων του WordPress
  • Όλες τις εικόνες και τις μεταφορτώσεις των πολυμέσων σου
  • Τα πρόσθετα και τα θέματα του WordPress
  • Βασικά αρχεία του WordPress

Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο, καθώς θα σου επιτρέψει να επαναφέρεις τα δεδομένα σου στο WordPress από το αντίγραφο ασφαλείας σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Μόλις δημιουργήσεις ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας και το αποθηκεύσεις σε ασφαλή τοποθεσία (στον υπολογιστής σου ή στο cloud όπως το Google Drive), τότε μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα.

Αναβάθμιση του WordPress στην πιο πρόσφατη έκδοση

Υπάρχουν δύο εύκολοι τρόποι για να ενημερώσεις την ιστοσελίδα σου στο WordPress στην πιο πρόσφατη έκδοση. Η πρώτη μέθοδος είναι αυτόματη ενώ η δεύτερη είναι χειροκίνητη – μη αυτόματη. Θα σου περιγράψω και τις δύο μεθόδους.

Μέθοδος 1: Ενημέρωση του WordPress χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο σύστημα (1 κλικ)

Αυτή η μέθοδος είναι ευκολότερη και συνιστάται για όλους τους χρήστες.
Αρχικά, συνδέσου στο περιβάλλον διαχειριστή της ιστοσελίδας σου στο WordPress και πήγαινε στη σελίδα Πίνακας ελέγχου»Ενημερώσεις.
Εκεί, θα δεις μια ειδοποίηση ότι είναι διαθέσιμη μια νέα έκδοση του WordPress. Πρέπει απλώς να κάνεις κλικ στην επιλογή «Ενημέρωση τώρα» για να ξεκινήσεις την ενημέρωση.
Το WordPress θα πάρει την τελευταία έκδοση του λογισμικού και θα την εγκαταστήσει για εσένα.
Μπορείς να δεις την πρόοδο της ενημέρωσης στην οθόνη σου. Κατά τη διάρκεια της αναβάθμισης, το WordPress θα θέσει την ιστοσελίδα σου σε λειτουργία συντήρησης.

Η ιστοσελίδα σου θα εξακολουθεί να είναι ορατή στους χρήστες, χωρίς όμως να μπορείς εσύ ή κάποιος άλλος χρήστης να εγκαταστήσετε πρόσθετα ή θέματα όσο η ενημέρωση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μόλις τελειώσει η ενημέρωση, θα ανακατευθυνθείς στην οθόνη υποδοχής του WordPress. Ανάλογα με την κάθε έκδοση, μπορείς να δεις μια σελίδα που να εξηγεί τι νέο υπάρχει στο WordPress και τις νέες δυνατότητες που πρέπει να δοκιμάσεις.
Αυτό είναι όλο, έχεις ενημερώσει με επιτυχία το WordPress στην πιο πρόσφατη έκδοση.

Μέθοδος 2: Μη αυτόματη ενημέρωση WordPress χρησιμοποιώντας FTP

Γι’ αυτή τη μέθοδο χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις το FTP για να ανεβάσεις χειροκίνητα αρχεία WordPress. Μπορείς να προχωρήσεις στην ενημέρωση της ιστοσελίδας σου ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία όταν η πρώτη μέθοδος δεν λειτουργεί για ορισμένους λόγους.
Αρχικά, πρέπει να κατεβάσεις την τελευταία έκδοση του WordPress. Χρειάζεται να μεταβείς στη σελίδα λήψης του WordPress και να κάνεις κλικ στο κουμπί Λήψη.

Το πρόγραμμα περιήγησής σου θα πραγματοποιήσει λήψη του WordPress σε αρχείο zip. Μετά τη λήψη, πρέπει να εξάγεις το αρχείο zip. Μέσα στο αρχείο θα βρεις ένα φάκελο με το όνομα «wordpress». Αυτός ο φάκελος περιέχει όλα τα αρχεία WordPress που χρειάζεσαι για την ενημέρωση.
Στη συνέχεια, πρέπει να ανοίξεις το πρόγραμμα FTP και να συνδεθείς στην ιστοσελίδα σου. Μόλις συνδεθείς, πήγαινε στο φάκελο «wordpress» που μόλις έκανες εξαγωγή από το αρχείο zip στη στήλη τοπικών αρχείων.
Στη στήλη απομακρυσμένων αρχείων, πήγαινε στον κύριο φάκελο της ιστοσελίδας σου. Αυτός ο φάκελος θα μπορούσε να είναι public_html ή να ονομαστεί σύμφωνα με το όνομα τομέα της ιστοσελίδας σου. Μέσα σε αυτόν το φάκελο, θα δεις τα αρχεία και τους φακέλους σου στο WordPress.
Επίλεξε όλα τα αρχεία μέσα στο φάκελο wordpress στον υπολογιστή σου και, στη συνέχεια, κάνε δεξί κλικ για να επιλέξεις Μεταφόρτωση.

Το πρόγραμμα FTP θα αρχίσει να ανεβάζει αρχεία WordPress από τον υπολογιστή σου στην ιστοσελίδα σου.
Ωστόσο, η ιστοσελίδα σου διαθέτει ήδη παλαιότερες εκδόσεις των αρχείων με το ίδιο όνομα. Σε αυτό το σημείο, το WordPress θα σε ρωτήσει τi θέλεις να κάνεις με αυτά τα αρχεία. Πρέπει να επιλέξεις «Αντικατάσταση» και να κάνεις κλικ στο πλαίσιο δίπλα στην επιλογή «Να χρησιμοποιείται πάντα αυτή τη ενέργεια».
Αυτό θα διασφαλίσει ότι όλα τα αρχεία WordPress στην ιστοσελίδα σου θα αντικατασταθούν από τις νεότερες εκδόσεις των αρχείων.
Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφόρτωση, πρέπει να μεταβείς στο περιβάλλον διαχειριστή της ιστοσελίδας σου στο WordPress. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, καθώς μερικές φορές μια νεότερη έκδοση του WordPress μπορεί να απαιτεί και την ενημέρωση της βάση δεδομένων του WordPress.
Σε αυτήν την περίπτωση, ενδέχεται να δεις μια σελίδα που θα αναφέρει ότι απαιτείται ενημέρωση βάσης δεδομένων. Κάνε κλικ στο κουμπί «Ενημέρωση βάσης δεδομένων WordPress» για να συνεχίσεις.
Αυτό είναι όλο, έχεις ενημερώσει με επιτυχία την ιστοσελίδα σου στο WordPress.

Τι πρέπει να κάνεις μετά την ενημέρωση

Μόλις αναβαθμίσεις το WordPress στην ιστοσελίδα σου, χρειάζεται να βεβαιωθείς ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει.

Απλώς πήγαινε στην ιστοσελίδα σου μέσα από ένα νέο παράθυρο του προγράμματος περιήγησης και ανάτρεξε στις Ρυθμίσεις στο περιβάλλον διαχειριστή του WordPress.

Ελπίζω ότι αυτό το άρθρο σε βοήθησε να ενημερώσεις εύκολα το WordPress στην πιο πρόσφατη έκδοσή του.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, τότε μπορείτε να εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας για βίντεο με tutorials σχετικά με το WordPress. Μπορείτε επίσης να μας βρίσκετε στο Facebook και στο Twitter

dicha-favicon (whithout-radio)

Συντάκτης

WPBLOG Team

Η ομάδα του WPBLOG αποτελείται από ειδικούς πάνω στο WordPress οδηγούμενοι από τους Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη και Θοδωρή Γκίτσο.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Shares