Πώς να μεταφέρεις την ιστοσελίδα σου από το WordPress.com στο WordPress.org

WPBLOG TEAM
Τελευταία επεξεργασία 6 Αυγούστου, 2020, από

Θέλεις να μετακινήσεις την ιστοσελίδα σου από το WordPress.com στο WordPress.org;

Πολλοί αρχάριοι συχνά ξεκινούν στο WordPress.com, όμως, σύντομα έρχονται αντιμέτωποι με τους περιορισμούς του και επιλέγουν να στραφούν στην πλατφόρμα WordPress.org η οποία είναι πλήρως ανεξάρτητη και αυτο-φιλοξενούμενη (την εγκαθιστάς σε δικό σου server).

Σε αυτό το άρθρο θα σου δείξω, βήμα προς βήμα, πώς να μεταφέρεις με σωστό τρόπο την ιστοσελίδα σου από το WordPress.com στο WordPress.org.

Γιατί να μετακινήσεις την ιστοσελίδα σου από το WordPress.com στο WordPress.org

Το WordPress.com επιτρέπει σε οποιονδήποτε να ξεκινήσει μια ιστοσελίδα δημιουργώντας έναν λογαριασμό.

Ωστόσο, οι χρήστες σύντομα συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν πολλοί περιορισμοί σε μια δωρεάν ιστοσελίδα WordPress.com, όπως η περιορισμένη δυνατότητα δημιουργίας εσόδων, η αδυναμία εγκατάστασης πρόσθετων, οι διαφημίσεις τρίτων μέσα στην ιστοσελίδα κ.λπ.

Αυτοί είναι και οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι χρήστες μεταβαίνουν στην πιο ισχυρή και δημοφιλή πλατφόρμα WordPress.org.

Σου συνιστώ να χρησιμοποιήσεις το WordPress.org, καθώς σου παρέχει την πλήρη ιδιοκτησία και διαχείριση της ιστοσελίδας σου και την ελευθερία να ελέγχεις όλες τις δυνατότητές της.

Ακολουθεί, βήμα προς βήμα, η διαδικασία μετεγκατάστασης μιας ιστοσελίδας από το WordPress.com στο WordPress.org.

Τι χρειάζεσαι πριν ξεκινήσεις τη μεταφορά

Για να ξεκινήσεις με το WordPress.org, θα χρειαστείς έναν πάροχο φιλοξενίας WordPress και ένα domain name καθώς η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν παρέχει hosting (αυτο-φιλοξενούμενη).

Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης σου συνιστώ να χρησιμοποιήσεις το Bluehost. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες φιλοξενίας στον κόσμο και είναι ο επίσημος πάροχος φιλοξενίας που προτείνει το ίδιο το WordPress.

Εάν διαθέτεις ήδη ένα domain name, θα χρειαστείς μόνο έναν πάροχο φιλοξενίας για την ιστοσελίδα σου.

Κατά τη διαδικασία εγγραφής στο Bluehost, πρόσθεσε το domain της ιστοσελίδας σου.

Παρακάτω, θα σου δείξω πώς να διατηρήσεις το ίδιο domain κατά τη μεταφορά από το WordPress.com στο WordPress.org χωρίς να χάσεις τη σειρά κατάταξής σου στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Εκτός από τον πάροχο φιλοξενίας, θα χρειαστείς πρόσβαση στον λογαριασμό σου στο WordPress.com, ώστε να μεταφέρεις εύκολα όλες τις αναρτήσεις, τις σελίδες, τις εικόνες, τα σχόλια και άλλα δεδομένα στην νέα ιστοσελίδα σου.

Βήμα 1: Εξαγωγή δεδομένων από το WordPress.com

Πρώτα πρέπει να συνδεθείς στον λογαριασμό σου στο WordPress.com και να μεταβείς στον πίνακα ελέγχου της ιστοσελίδας σου.

Στην αριστερή στήλη, κάνε κλικ στο σύνδεσμο Διαχειριστής WP για να ανοίξεις την περιοχή διαχειριστή της ιστοσελίδας σου.
Στη συνέχεια, πήγαινε στη σελίδα Εργαλεία»Εξαγωγή.

Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο Εξαγωγή θα μεταφερθείς σε μια νέα σελίδα όπου θα σου ζητηθεί να επιλέξεις «Δωρεάν ή Καθοδηγούμενη μεταφορά».

Επίλεξε τη δωρεάν μεταφορά και συνέχισε τη διαδικασία κάνοντας κλικ στο κουμπί «Έναρξη εξαγωγής».

Στην επόμενη οθόνη, θα ερωτηθείς για το ποια δεδομένα θέλεις να εξάγεις. Επιλέξτε «Όλο το περιεχόμενο» και πάτησε το κουμπί Λήψη αρχείου Εξαγωγής.

Ο εξαγωγέας θα κατεβάσει ένα αρχείο XML στον υπολογιστή σου.

Αυτό το αρχείο θα περιέχει όλες τις αναρτήσεις, τις σελίδες, τις εικόνες, τα σχόλια, τα προσαρμοσμένα πεδία, τις κατηγορίες, τις ετικέτες, τα μενού πλοήγησης και άλλες πληροφορίες.

Βήμα 2: Ρύθμιση του WordPress

Τώρα που έχεις εξάγει τα δεδομένα σου από το WordPress.com, το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσεις μια νέα εγκατάσταση WordPress στον πάροχο φιλοξενίας που έχεις επιλέξει.

Η εγκατάσταση του WordPress είναι πολύ εύκολη και χρειάζεται μόνο λίγα κλικ. Εάν εγγραφείς στο Bluehost όπως περιέγραψα παραπάνω, το WordPress θα εγκατασταθεί αυτόματα.

Μόλις εγκαταστήσεις το WordPress, μπορείς να εισάγεις το περιεχόμενό σου στη νέα σου ιστοσελίδα στο WordPress.org.

Βήμα 3: Εισαγωγή περιεχομένου στην ιστοσελίδα WordPress (self hosting)

Για να εισάγεις το παλιό σου περιεχόμενο από το WordPress.com στη νέα ιστοσελίδα σου στο WordPress.org, πρέπει να συνδεθείς στην περιοχή διαχειριστή της νέα σου ιστοσελίδας.

Από εκεί, πήγαινε στη σελίδα Εργαλεία»Εισαγωγή και κάνε κλικ στο κουμπί «Εγκατάσταση τώρα» κάτω από την ένδειξη WordPress.

Το WordPress θα εγκαταστήσει τώρα τον εισαγωγέα WordPress. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, πρέπει να κάνεις κλικ στο σύνδεσμο «Εκτέλεση εισαγωγέα» για να συνεχίσεις.

Αυτό θα σε οδηγήσει σε μια σελίδα όπου θα σου ζητηθεί να ανεβάσεις το αρχείο XML WordPress.com (που κατέβασες στο βήμα 1).

Σημείωση: εάν το μέγεθος του αρχείου σου είναι μεγαλύτερο από 2MB, υπάρχουν δύο επιλογές: Η πρώτη είναι να ζητήσεις από τον πάροχο φιλοξενίας σου να αυξήσει προσωρινά αυτό το όριο, ώστε να μπορέσεις να συνεχίσεις τη διαδικασία. Η δεύτερη επιλογή είναι να χωρίσεις το αρχείο σου χρησιμοποιώντας ένα διαχωριστή αρχείων WXR.
Όταν ξεκινήσεις την εισαγωγή, έχεις τη δυνατότητα να αποδώσεις το περιεχόμενο σε έναν υπάρχοντα χρήστη ή να δημιουργήσεις έναν νέο. Έχεις, ακόμη, την επιλογή εισαγωγής των παλαιών συνημμένων σου. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις αυτό το πλαίσιο, έτσι ώστε τα αρχεία των εικόνων σου να εισαχθούν σωστά.

Βήμα 4: Εισαγωγή των συνδέσμων Blogroll

Εάν χρησιμοποιούσες τη λειτουργία «Σύνδεσμοι» στην ιστοσελίδα σου στο WordPress.com για να αποθηκεύσεις το blogroll ή άλλους συνδέσμους, πρέπει να ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες για να τους εισάγεις στη νέα σου ιστοσελίδα.

Εάν δεν χρησιμοποιούσες αυτή τη λειτουργία μπορείς να μεταβείς απευθείας στο Βήμα 5.

Οι σύνδεσμοι Blogroll εξάγονται σε μορφή OPML. Είναι μια μορφή XML που σου επιτρέπει να εξάγεις και να εισάγεις συνδέσμους και κατηγορίες συνδέσμων.

Οι σύνδεσμοι WordPress.com έχουν ένα αρχείο OPML που βρίσκεται σε μια διεύθυνση όπως αυτή:
http://example.wordpress.com/wp-links-opml.php

Αντικατάστησε το παράδειγμα με το subdomain της ιστοσελίδας σου στο WordPress.com.

Εάν χρησιμοποιείς ένα προσαρμοσμένο domain στην ιστοσελίδα WordPress.com, μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στο αρχείο OPML μεταβαίνοντας σε μια διεύθυνση URL όπως αυτή:
http://www.example.com/wp-links-opml.php

Το αρχείο OPML θα ανοίξει στο παράθυρο του προγράμματος περιήγησής σου.

Τώρα πρέπει να το αποθηκεύσεις στην επιφάνεια εργασίας σου. Πάτησε CTRL + S (Command + S σε Mac) για να αποθηκεύσεις το αρχείο στον υπολογιστή σου.


Πλέον, έχεις ένα αντίγραφο ασφαλείας των συνδέσμων WordPress.com και το επόμενο βήμα είναι να τους εισαγάγεις στο WordPress.

Ωστόσο, το WordPress με ανεξάρτητο πάροχο φιλοξενίας δεν διαθέτει διαχειριστή συνδέσμων.

Θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις και να ενεργοποιήσεις το πρόσθετο Link Manager. Η σελίδα του πρόσθετου αναφέρει ότι δεν έχει ενημερωθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν χρειάζεται νεότερη ενημέρωση, μπορείς να εγκαταστήσεις το πρόσθετο χωρίς να ανησυχείς γι’ αυτό.

Μετά την ενεργοποίηση, το πρόσθετο θα προσθέσει ένα νέο στοιχείο μενού στη γραμμή διαχείρισης του WordPress με την ένδειξη «Σύνδεσμοι».

Η ιστοσελίδα σου στο WordPress είναι πλέον σε θέση να διαχειριστεί τα blogrolls και μπορείς, πλέον, να τα εισάγεις με ασφάλεια.

Πήγαινε στη σελίδα Εργαλεία»Εισαγωγή και κάνε κλικ στο Blogroll για να εγκαταστήσεις τον εισαγωγέα OPML.

Κατά την εγκατάσταση, θα μεταφερθείς στον εισαγωγέα. Εκεί πρέπει να ανεβάσεις το αρχείο OPML που αποθήκευσες νωρίτερα και να κάνεις κλικ στο κουμπί εισαγωγής αρχείου OPML.

Το WordPress θα εισάγει τώρα τους συνδέσμους και τις κατηγορίες συνδέσμων σου από το αρχείο OPML.

Μπορείς να βλέπεις την πρόοδο της διαδικασίας, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της θα δεις ένα μήνυμα που θα σε ενημερώνει για την επιτυχή εισαγωγή των αρχείων.

Βήμα 5: Ρύθμιση της ιστοσελίδας WordPress.com σε ιδιωτική

Εάν δεν θέλεις να διατηρήσεις τους παλιούς χρήστες στη νέα σου ιστοσελίδα, αυτό είναι το τελευταίο σου βήμα.

Πήγαινε στη σελίδα Ρυθμίσεις»Ανάγνωση στην περιοχή διαχειριστή της ιστοσελίδα σου στο WordPress.com.

Στην ενότητα «Ορατότητα ιστοσελίδας», κάνε κλικ στην τελευταία επιλογή «Θα ήθελα η ιστοσελίδα μου να είναι ιδιωτική, ορατή μόνο σε χρήστες που επιλέγω».

Προσοχή: Εάν γράφεις ήδη για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα και έχεις δημιουργήσει πιστό κοινό, δεν θα σου συνιστούσα να προχωρήσεις σε αυτό το βήμα.

Επιπλέον, εάν η ιστοσελίδα σου δεν είναι σχετικά νέα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει καταχωρηθεί στη Google και σε άλλες μηχανές αναζήτησης.

Μπορείς να διατηρήσεις όλες τις κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησης και να ανακατευθύνεις εύκολα τους παλιούς σου χρήστες στη νέα ιστοσελίδα σου ακολουθώντας το Βήμα 6 (συνιστάται ιδιαίτερα σε ιστοσελίδες με μεγάλη αναγνωρισιμότητα).

Βήμα 6: Ανακατεύθυνση επισκεπτών και διατήρηση SEO

Η ανακατεύθυνση των χρηστών σε νέα τοποθεσία με την κεφαλίδα 301 είναι μια τυπική λύση για τη διατήρηση της κατάταξης αναζήτησης κατά τη μετακίνηση μιας ιστοσελίδας από τη μία τοποθεσία στην άλλη.

Δεδομένου ότι δεν έχεις πρόσβαση στο .htaccess στο WordPress.com, δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου αλλαγές για να διατηρήσεις την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Ωστόσο, το WordPress.com προσφέρει μια δυνατότητα αναβάθμισης, επί πληρωμή, που ονομάζεται Site Redirect, η οποία παρέχει αυτή τη λειτουργία.

Πήγαινε στον πίνακα ελέγχου της ιστοσελίδας του WordPress.com και από το μενού κάνε κλικ στην επιλογή Ρυθμίσεις. Στην επιλογή «Διεύθυνση ιστοσελίδας», κάνε κλικ στο σύνδεσμο «ανακατεύθυνση».

Στην επόμενη σελίδα, θα σου ζητηθεί να δώσεις το domain name όπου θέλεις να ανακατευθυνθούν οι επισκέπτες. Πρόσθεσε το domain name της νέας σου ιστοσελίδας WordPress.org και κάνε κλικ στο κουμπί μετάβασης.

Σημείωση: Η ανακατεύθυνση ιστοσελίδας είναι μια λειτουργία επί πληρωμή και κοστίζει 13 δολάρια ετησίως. Αυτή θα προσθέσει μια κεφαλίδα 301 που θα ανακατευθύνει τους επισκέπτες και τις μηχανές αναζήτησης από την ιστοσελίδα στο WordPress.com στην νέα σου ιστοσελίδα.

Εύλογα θα αναρωτηθείς για πόσο καιρό πρέπει να συνεχίσεις να πληρώνεις για αυτήν τη δυνατότητα ανακατεύθυνσης. Η απάντηση είναι για όσο θέλεις.

Ωστόσο, η δική μου εκτίμηση είναι ότι τα 2 χρόνια είναι αρκετό διάστημα για τους παλιούς χρήστες να απομνημονεύσουν το νέο σου domain name.

Εάν αλλάξεις domain, ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ενημερώσεις όλες τις διευθύνσεις URL μέσα στις αναρτήσεις.

Ακόμη, αν έχεις διασυνδέσει τις αναρτήσεις σου, πρέπει να ενημερώσεις και αυτούς τους συνδέσμους.

Εάν είχες ένα προσαρμοσμένο domain στο WordPress.com, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα από τα παραπάνω.

Απλώς άλλαξε την εγγραφή DNS στον κεντρικό υπολογιστή σου και θα διατηρηθούν όλα τα πλεονεκτήματα του SEO.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι συμβαίνει με τους συνδρομητές μου στο WordPress.com;

Ευτυχώς, το WordPress.com σου επιτρέπει να μετεγκαταστήσεις τους συνδρομητές σου με μία μόνο προϋπόθεση.

Πρέπει να χρησιμοποιήσεις το πρόσθετο Jetpack που προσθέτει στην νέα ιστοσελίδα την ίδια συνδρομητική λειτουργία που είχες στο WordPress.com.

Μόλις εγκαταστήσεις και ενεργοποιήσεις το πρόσθετο Jetpack, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με την ομάδα του WordPress.com και να τους ζητήσεις να μετεγκαταστήσουν τους συνδρομητές σου.

Ελπίζω ότι οι νεότερες εκδόσεις του Jetpack θα επιτρέπουν στους χρήστες να μετεγκαθιστούν μόνοι τους τους συνδρομητές.

Μπορείς να με βοηθήσεις να μεταφέρω την ιστοσελίδα μου από το WordPress.com στο WordPress.org;

Φυσικά. Επικοινώνησε μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή σε κάποιο κοινωνικό μέσο (social media) και η ομάδα μας θα είναι στη διάθεσή σου.

Ποιο είναι το κόστος μετάβασης στο WordPress.org;

Το WordPress είναι δωρεάν. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά κόστη φιλοξενίας ιστοσελίδων.

Έχω ήδη πληρώσει το WordPress.com, μπορώ να λάβω επιστροφή χρημάτων;

Ναι μπορείς. Εάν αγόρασες πρόσφατα ένα προσαρμοσμένο domain ή ένα πρόγραμμα επί πληρωμή από το WordPress.com, μπορείς να ζητήσεις πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Σημείωση: Οι εγγραφές domain μπορούν να ακυρωθούν εντός 48 ωρών από την εγγραφή. Τα προγράμματα και άλλες αγορές μπορούν να ακυρωθούν εντός 30 ημερών από την αγορά.

Θα επηρεαστούν οι εικόνες μου;

Όχι. Κατά τη μεταφορά της ιστοσελίδας και χρησιμοποιώντας το αρχείο εισαγωγής, λαμβάνονται όλες οι συνημμένες εικόνες και ενημερώνεται ο σύνδεσμός τους.

Ωστόσο, υπάρχει μια προειδοποίηση. Εάν η διεύθυνση URL της εικόνας ξεκινά με files.wordpress.com, αυτό δεν θα αλλάξει.

Εάν, λοιπόν, παρατηρήσεις ότι το URL της εικόνας δεν έχει αλλάξει και εξακολουθεί να οδηγεί στο WordPress.com, προτείνω να χρησιμοποιήσεις το πρόσθετο import external images.

Έχω καταχωρήσει το domain μου μέσω του WordPress.com, μπορώ να μετεγκατασταθώ;

Ναι μπορείς. Εάν έχεις ήδη ένα domain name μέσω του WordPress.com, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας λογαριασμός φιλοξενίας ιστού.

Σου συνιστώ να χρησιμοποιήσεις το Bluehost ή οποιονδήποτε άλλο πάροχο φιλοξενίας WordPress.

Κατά τη διάρκεια της εγγραφής, θα ερωτηθείς εάν διαθέτετε domain ή αν χρειάζεσαι ένα νέο. Κάνε κλικ στην επιλογή «έχω ένα domain name» και συμπλήρωσε το domain με το οποίο έχεις εγγραφεί στο WordPress.com.

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αλλάξεις τα ονόματα των διακομιστών για να δείξεις την αλλαγή του παρόχου φιλοξενίας.

Γι’ αυτή τη διαδικασία μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από τον πάροχο φιλοξενίας σου.

Θα πέσει η ιστοσελίδα μου κατά τη μετεγκατάσταση;

Εάν το κάνεις σωστά, τότε όχι! Η μέθοδος που πρότεινα παραπάνω διασφαλίζει ότι η ιστοσελίδα σου δεν θα πέσει ποτέ. Εάν ανησυχείς, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε. Είσαι ευπρόσδεκτος να επικοινωνήσεις μαζί μας ανά πάσα στιγμή.

Ελπίζω ότι αυτό το άρθρο σε βοήθησε να μετακινήσεις σωστά την ιστοσελίδα σου από το WordPress.com στο WordPress.org.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, τότε μπορείτε να εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας για βίντεο με tutorials σχετικά με το WordPress. Μπορείτε επίσης να μας βρίσκετε στο Facebook και στο Twitter

dicha-favicon (whithout-radio)

Συντάκτης

WPBLOG Team

Η ομάδα του WPBLOG αποτελείται από ειδικούς πάνω στο WordPress οδηγούμενοι από τους Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη και Θοδωρή Γκίτσο.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Shares