Πώς να προσθέσεις μενού πλοήγησης στο WordPress

WPBLOG TEAM
Τελευταία επεξεργασία 6 Αυγούστου, 2020, από

Θέλεις να προσθέσεις μενού πλοήγησης στην ιστοσελίδα σου στο WordPress;

Το WordPress διαθέτει ένα περιβάλλον μενού μεταφοράς και απόθεσης το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να δημιουργήσεις μενού επικεφαλίδων, αναπτυσσόμενο μενού και πολλά άλλα.

Σε αυτό το άρθρο θα σου δείξω, βήμα προς βήμα, πώς μπορείς να προσθέσεις εύκολα ένα μενού πλοήγησης στο WordPress.

Τι είναι το μενού πλοήγησης

Το μενού πλοήγησης είναι ουσιαστικά μια λίστα με συνδέσμους που οδηγούν σε σημαντικές ενότητες μιας ιστοσελίδας. Η πιο κοινή τους μορφή είναι ως οριζόντια γραμμή συνδέσμων στο πάνω μέρος κάθε σελίδας μιας ιστοσελίδας.

Τα μενού πλοήγησης παρουσιάζουν τη δομή της ιστοσελίδας σου και βοηθούν τους επισκέπτες να βρουν αυτό που αναζητούν.

Το WordPress διαθέτει πολύ εύκολες ρυθμίσεις για να προσθέσεις μενού και δευτερεύοντα μενού (μενού υποενοτήτων).

Μπορείς να προσθέσεις συνδέσμους στις πιο σημαντικές σελίδες, κατηγορίες ή θέματα, αναρτήσεις ακόμη και προσαρμοσμένους συνδέσμους, όπως τα προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η ακριβής θέση του μενού σου θα εξαρτηθεί από το θέμα του WordPress.

Τα περισσότερα θέματα έχουν πολλές επιλογές που σου δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσεις διαφορετικά μενού που μπορούν να εμφανίζονται σε διαφορετικά σημεία.

Για παράδειγμα, τα περισσότερα θέματα WordPress συνοδεύονται με ένα κύριο μενού που εμφανίζεται στην κορυφή.

Ορισμένα θέματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα δευτερεύον μενού, ένα υποσέλιδο μενού ή ένα μενού πλοήγησης για κινητές συσκευές.

Δημιουργία του πρώτου μενού πλοήγησης

Για να δημιουργήσεις ένα μενού πλοήγησης, πρέπει να επισκεφθείς τη σελίδα Εμφάνιση»Μενού στον πίνακα ελέγχου διαχειριστή WordPress.

Αρχικά, πρέπει να δώσεις ένα όνομα για το μενού σου, όπως «Μενού Κορυφαίας Καθοδήγησης» και, στη συνέχεια, να κάνεις κλικ στο κουμπί «Δημιουργία μενού». Αυτό θα διευρύνει την περιοχή του μενού και θα μοιάζει με αυτό: [εικόνα]

Στη συνέχεια, μπορείς να επιλέξεις τις σελίδες που επιθυμείς να προσθέσεις στο μενού.

Μπορείς είτε να προσθέσεις αυτόματα όλες τις νέες σελίδες των κορυφαίων ενοτήτων είτε να επιλέξεις συγκεκριμένες σελίδες από την αριστερή στήλη.

Αρχικά, κάνε κλικ στην καρτέλα «Προβολή όλων» για να δεις όλες τις σελίδες της ιστοσελίδας σου.

Στη συνέχεια, κάνε κλικ στο πλαίσιο δίπλα σε κάθε σελίδα που θέλεις να προσθέσεις στο μενού σου και, κατόπιν, κάνε κλικ στο κουμπί «Προσθήκη στο μενού».

Μόλις προστεθούν οι σελίδες σου, μπορείς να τις μετακινήσεις και να τις τοποθετήσεις όπου και με όποια σειρά επιθυμείς.

Σημείωση: Όλα τα μενού έχουν τα στοιχεία τους καταχωρισμένα σε κατακόρυφη (από πάνω προς τα κάτω) λίστα στο πρόγραμμα επεξεργασίας μενού. Όταν προσθέσεις το μενού στην ιστοσελίδα σου, θα εμφανίζεται κάθετα ή οριζόντια (αριστερά προς τα δεξιά), ανάλογα με το σημείο που επέλεξες να το τοποθετήσεις.

Τα περισσότερα θέματα δίνουν τη δυνατότητα τοποθέτησης μενού σε πολλά διαφορετικά σημεία. Σε αυτό το άρθρο, χρησιμοποιώ το προεπιλεγμένο θέμα 2020, το οποίο διαθέτει 5 διαφορετικά σημεία τοποθέτησης μενού.

Αφού, λοιπόν, προσθέσεις τις σελίδες στο μενού, επίλεξε την τοποθεσία στην οποία επιθυμείς να εμφανιστεί το μενού και κάνε κλικ στο κουμπί «Αποθήκευση Μενού».

Συμβουλή: Εάν δεν έχεις αποφασίσει τα σημεία που θα τοποθετήσεις το μενού, δοκιμάστε να το αποθηκεύσεις σε πολλά πιθανά μέρη και, στη συνέχεια, άνοιξε την ιστοσελίδα σου για να δεις πώς φαίνεται. Πιθανότατα δεν θα θέλεις να χρησιμοποιήσεις το μενού σε όλα τα σημεία που το τοποθέτησες, αλλά ίσως θέλεις να το διατηρήσεις σε περισσότερα από ένα.

Εδώ είναι το τελικό μενού στην ιστοσελίδα: [εικόνα]

Δημιουργία αναπτυσσόμενων μενού στο WordPress

Τα αναπτυσσόμενα μενού, που ονομάζονται και ένθετα μενού, είναι μενού πλοήγησης με στοιχεία μενού γονέα και παιδιού.

Όταν θέτεις τον κέρσορα πάνω από ένα γονικό στοιχείο, όλα τα θυγατρικά στοιχεία εμφανίζονται κάτω από αυτό σε ένα υπομενού.

Για να δημιουργήσεις; ένα υπομενού, απλά τράβηξε ένα στοιχείο κάτω από το γονικό στοιχείο και, στη συνέχεια, τράβηξέ το ελαφρώς προς τα δεξιά.

Ακολουθεί το υπομενού ζωντανά στην ιστοσελίδα: [εικόνα]

Επιπλέον, μπορείς να προσθέσεις πολλά αναπτυσσόμενα επίπεδα, έτσι ώστε το υπομενού σου να μπορεί να έχει ένα υπομενού.

Ωστόσο αυτή η τεχνική δεν είναι πάντα κατάλληλη καθώς μπορεί να δημιουργήσει ένα υπερβολικά σύνθετο μενού και πολλά θέματα δεν υποστηρίζουν αναπτυσσόμενα μενού πολλαπλών επιπέδων.

Σε αυτό το παράδειγμα, μπορείς να δεις ότι ο «Σχεδιασμός Λογοτύπου» (θυγατρικό στοιχείο των «Υπηρεσιών») έχει δύο θυγατρικά στοιχεία. [εικόνα]

Προσθήκη κατηγοριών στα μενού του WordPress

Εάν διαθέτεις μια ιστοσελίδα άρθρων/κειμένων στο WordPress, τότε ίσως σου φαίνεται χρήσιμο να προσθέσεις τις κατηγορίες τις κατηγορίες των αναρτήσεών σου ως αναπτυσσόμενο μενού στο μενού του WordPress.

Μπορείς εύκολα να προσθέσεις κατηγορίες στο μενού σου κάνοντας κλικ στην καρτέλα Κατηγορίες στην αριστερή πλευρά της οθόνης των μενού. Ίσως χρειαστεί να κάνεις κλικ στην καρτέλα «Προβολή όλων» για να δεις όλες τις κατηγορίες σου.

Επίλεξε τις κατηγορίες που επιθυμείς να προσθέσεις στο μενού και, στη συνέχεια, κάνε κλικ στο κουμπί «Προσθήκη στο μενού».

Οι κατηγορίες θα εμφανίζονται ως κανονικά στοιχεία μενού στο κάτω μέρος του μενού σου. Μπορείς να τα σύρεις και να τα τοποθετήσεις με τη σειρά που επιθυμείς. Θα τοποθετήσεις όλες αυτές τις κατηγορίες στο στοιχείο μενού της ιστοσελίδας.

Προσθήκη ειδικών συνδέσμων στα μενού πλοήγησης στο WordPress

Εκτός από τις κατηγορίες και τις σελίδες, στο WordPress είναι, επίσης, εξαιρετικά εύκολο να προσθέσεις ειδικούς συνδέσμους στο μενού σου.

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αυτή την επιλογή για να συνδέσεις τα προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το ηλεκτρονικό σου κατάστημα ή / και άλλες ιστοσελίδες που σου ανήκουν με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις την καρτέλα «Ειδικοί σύνδεσμοι» στην οθόνη Μενού. Απλώς πρόσθεσε τον σύνδεσμο μαζί με τον τίτλο που θέλεις να χρησιμοποιήσεις στο μενού σου.

Μπορείς, ακόμη, να προσθέσεις εικονίδια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο μενού σου.

Επεξεργασία ή κατάργηση ενός στοιχείου στο μενού πλοήγησης WordPress

Όταν προσθέτεις σελίδες ή κατηγορίες στο μενού πλοήγησης, το WordPress χρησιμοποιεί τον τίτλο της σελίδας ή το όνομα της κατηγορίας ως κείμενο συνδέσμου.

Μπορείς να το αλλάξεις αυτή την επιλογή και να δώσεις διαφορετικό κείμενο στο σύνδεσμο. Μπορείς να επεξεργαστείς οποιοδήποτε στοιχείο του μενού κάνοντας κλικ στο κάτω βέλος δίπλα του.

Μπορείς να αλλάξεις το όνομα του στοιχείου μενού εδώ. Μπορείς, επίσης, να κάνεις κλικ στην επιλογή «Κατάργηση» για να αφαιρέσεις εντελώς τον σύνδεσμο από το μενού σου.

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τη διαδικασία μεταφοράς και απόθεσης, μπορείς να μετακινήσετε το στοιχείο του μενού κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο «Μετακίνηση».

Προσθήκη μενού WordPress στην πλευρική γραμμή και το υποσέλιδο

Πέρα από το οριζόντιο μενού στο πάνω μέρος της σελίδας που αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή μενού ιστοσελίδας, μπορείς να προσθέσεις μενού πλοήγησης σε οποιαδήποτε περιοχή που χρησιμοποιεί γραφικά στοιχεία, όπως η πλευρική γραμμή ή το υποσέλιδο.

Απλώς, πρέπει να μεταβείς στην Εμφάνιση »Widgets και να προσθέσεις το widget «Μενού Πλοήγησης» στην πλευρική γραμμή σου.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε έναν τίτλο για το widget και επίλεξε το κατάλληλο μενού από την αναπτυσσόμενη λίστα «Επιλογή μενού».

Ακολουθεί ένα παράδειγμα ενός μενού στο υποσέλιδο που δημιουργήθηκε στην ιστοσελίδα του Syed Balkhi. [εικόνα]

Mega μενού πλοήγησης

Αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα αναπτυσσόμενο μενού με πολλούς συνδέσμους, πολλά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων εικόνων μπορείς να δημιουργήσεις ένα mega μενού στο WordPress.

Τα μενού Mega είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν διαθέτεις μια μεγάλη ιστοσελίδα, όπως ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ή μια ιστοσελίδα ειδήσεων. Αυτός ο τύπος μενού χρησιμοποιείται από ιστοσελίδες όπως Reuters, Buzzfeed, Starbucks κ.λπ.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να σε βοήθησε να μάθεις πώς να προσθέσεις μενού πλοήγησης στο WordPress.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, τότε μπορείτε να εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας για βίντεο με tutorials σχετικά με το WordPress. Μπορείτε επίσης να μας βρίσκετε στο Facebook και στο Twitter

dicha-favicon (whithout-radio)

Συντάκτης

WPBLOG Team

Η ομάδα του WPBLOG αποτελείται από ειδικούς πάνω στο WordPress οδηγούμενοι από τους Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη και Θοδωρή Γκίτσο.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Shares