Πώς να προσθέσεις παρακολούθηση βάθους κύλισης στο WordPress

WPBLOG TEAM
Τελευταία επεξεργασία 4 Σεπτεμβρίου, 2020, από

Θέλεις να προσθέσεις παρακολούθηση βάθους κύλισης στην ιστοσελίδα σου στο WordPress;

Η παρακολούθηση βάθους κύλισης σου επιτρέπει να παρακολουθείς πόσο θα πλοηγηθεί ένας επισκέπτης σε οποιαδήποτε σελίδα.

Αυτά τα δεδομένα σε βοηθούν να καταλάβεις αν οι χρήστες διαβάζουν εξολοκλήρου τις μεγάλες αναρτήσεις σου και πότε χάνουν το ενδιαφέρον τους.

Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να τροποποιήσεις το περιεχόμενό σου για να διατηρήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών και να δημιουργήσεις αφοσιωμένο κοινό που θα παρακολουθεί πιστά την ιστοσελίδα σου.

Σε αυτό το άρθρο, θα σου δείξω πώς μπορείς να παρακολουθείς εύκολα την κύλιση χρηστών στο WordPress χρησιμοποιώντας το Google Analytics.

Γιατί να παρακολουθείς την κύλιση χρηστών στο WordPress

Γενικά, ως κύλιση ορίζεται όταν ένας χρήστης επιθυμεί και επιδιώκει να δει το περιεχόμενο που βρίσκεται κάτω από την οθόνη προεπισκόπησης. Είναι μια κύρια δραστηριότητα που εκτελούν όλοι οι χρήστες για να δουν το περιεχόμενό σου.

Γι’ αυτό το λόγο η παρακολούθηση βάθους κύλισης αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο για την παρακολούθηση της αφοσίωσης των χρηστών μιας ιστοσελίδας.

Επιπλέον, σου παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με την αλληλεπίδραση των χρηστών στην ιστοσελίδα σου και σε βοηθά να βελτιώσεις το προσφερόμενο περιεχόμενο σύμφωνα με τα κριτήρια των επισκεπτών σου.

Για παράδειγμα, μπορείς να μάθεις πόσο πλοηγήθηκε ένας χρήστης κατά την παραμονή του στην ιστοσελίδα σου, τί είδους αναρτήσεις διαβάζει περισσότερο και τί ακριβώς του άρεσε, τι τον κάνει να χάνει το ενδιαφέρον του κ.λπ.

Με αυτές τις πληροφορίες, μπορείς, στη συνέχεια, να βελτιστοποιήσεις τις σελίδες και το περιεχόμενό σου για μεγαλύτερη αφοσίωση χρηστών και υψηλότερες μετατροπές (επισκέπτη σε συνδρομητή, επίσκεψη σε αγορά).

Παρακολούθηση βάθους κύλισης στο WordPress με το Google Analytics

Το Google Analytics είναι ένα δωρεάν εργαλείο ανάλυσης ιστού που προσφέρεται από την Google για να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σου.

Σου επιτρέπει να παρακολουθείς ποιο είναι το προφίλ των επισκεπτών της ιστοσελίδας σου (ηλικία, φύλο, ενδιαφέροντα), από πού προέρχονται, ποιές σελίδες επισκέπτονται, πόσο χρόνο αφιερώνουν σε αυτές τις σελίδες, πόσο και ποιο περιεχόμενο τους ενδιαφέρει πραγματικά στις σελίδες που επισκέπτονται και άλλα σημαντικά στοιχεία.

Το Google Analytics, στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, παρακολουθεί τις βασικές μετρήσεις, όπως ο συνολικός αριθμός προβολών σελίδας, ο συνολικός αριθμός επισκεπτών, οι κορυφαίες σελίδες κ.λπ.

Για πιο προηγμένες μετρήσεις όπως βάθος κύλισης, παρακολούθηση ηλεκτρονικού εμπορίου, υποβολές φόρμας, λήψεις αρχείων, παρακολούθηση συμβάντων και άλλα, το Google analytics απαιτεί από το χρήστη να ρυθμίσει την προσαρμοσμένη παρακολούθηση.

Η μη αυτόματη ρύθμιση προηγμένης παρακολούθησης αναλυτικών στοιχείων Google απαιτεί πολλές τεχνικές δεξιότητες. Για κάποιον αρχάριο, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο.

Ακόμη και για ορισμένους προγραμματιστές, πρόκειται για μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία.

Ευτυχώς, υπάρχουν εύχρηστα πρόσθετα WordPress που μπορούν να σε βοηθήσουν να παρακολουθείς προηγμένες μετρήσεις όπως το βάθος κύλισης με το Google Analytics.

Παρακάτω παρατίθενται δύο πρόσθετα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ρυθμίσεις την παρακολούθηση βάθους κύλισης στο WordPress.

1. Παρακολούθησης βάθους κύλισης στο WordPress με MonsterInsights

Το MonsterInsights είναι το πιο δημοφιλές πρόσθετο Google Analytics για WordPress με περισσότερες από 2.000.000+ λογαριασμούς σε λειτουργία. Σε βοηθά να εγκαταστήσεις και να χρησιμοποιήσεις εύκολα το Google Analytics στην ιστοσελίδα σου στο WordPress χωρίς να χρησιμοποιήσεις κανένα κώδικα.
Με το MonsterInsights, μπορείς να ενεργοποιήσεις την προηγμένη παρακολούθηση, όπως παρακολούθηση ηλεκτρονικού εμπορίου, λήψεις αρχείων, συνδέσμους συνεργατών, παρακολούθηση φορμών, βάθος κύλισης και πολλά άλλα με ένα μόνο κλικ (δεν απαιτείται κωδικοποίηση).

Το MonsterInsights έχει την παρακολούθηση βάθους κύλισης ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να διαμορφώσεις καμία ρύθμιση. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να ρυθμίσεις το πρόσθετο MonsterInsights.
Αρχικά, πρέπει να εγκαταστήσεις και να ενεργοποιήσεις το πρόσθετο MonsterInsights.
Μετά την ενεργοποίηση, χρειάζεται να μεταβείς στη σελίδα Insights»Ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, να κάνεις κλικ στην καρτέλα Engagement. Όπως φαίνεται παρακάτω, θα δεις την επιλογή παρακολούθησης κύλισης ενεργοποιημένη από προεπιλογή.
Το MonsterInsights ενεργοποιεί την καταγραφή των στοιχείων στο Google Analytics καθώς οι επισκέπτες της ιστοσελίδας σου μετακινούνται προς τα κάτω στη σελίδα. Στη συνέχεια, μέσω του Google Analytics, η δραστηριότητα των επισκεπτών θα χαρακτηριστεί ως κύλιση 25%, 50%, 75% και 100%.

Μπορείς να δεις τα στατιστικά στοιχεία παρακολούθησης κύλισης και άλλα χρήσιμα στατιστικά μέσα στο περιβάλλον διαχειριστή του WordPress μεταβαίνοντας στην αναφορά MonsterInsights Publishers (Insights »Reports» Publishers). Τα δεδομένα βάθους κύλισης εμφανίζονται δίπλα στην ενότητα Ενδιαφέροντα.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα δεδομένα βάθους κύλισης για να βελτιστοποιήσεις τις σελίδες σου ώστε να αποφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερες μετατροπές. Τα στατιστικά αυτά σου δίνουν μια καλή εικόνα για την αλληλεπίδραση του κοινού με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σου και συμβάλλουν στη λήψη της καλύτερης δυνατής απόφασης για κρίσιμα ζητήματα όπως μελλοντικές αναρτήσεις, διαφημίσεις και πολλά άλλα.

Προβολή δεδομένων κύλισης χρηστών στο Google Analytics

Τώρα που έχεις ρυθμίσει την παρακολούθηση κύλισης με το MonsterInsights, μπορείς να βλέπεις τις αναφορές και στο λογαριασμό σου στο Google Analytics.

Συνδέσου στο λογαριασμό σου στο Analytics και, στη συνέχεια, πήγαινε στις εκδηλώσεις σε πραγματικό χρόνο για να δεις τα δεδομένα κύλισης σε πραγματικό χρόνο ή τα πρόσφατα δεδομένα των τελευταίων 30 λεπτών.
Για τα πλήρη δεδομένα, μπορείς να μεταβείς στη Συμπεριφορά»Εκδηλώσεις»Επισκόπηση από τον πίνακα ελέγχου του Analytics.
Μπορείς να κάνεις κλικ στο σύνδεσμο Βάθος Κύλισης για να λάβεις περισσότερες λεπτομέρειες.
Αν θέλεις πιο αναλυτικές λεπτομέρειες, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη λειτουργία δευτερεύουσας διάστασης του Google Analytics δίπλα στο συμβάν Scroll Depth για να δεις τα δεδομένα κύλισης για κάθε σελίδα που επισκέφτηκε ο χρήστης ξεχωριστά και μεμονωμένα.

2. Παρακολούθηση κύλισης χρηστών με το πρόσθετο WP Scroll Depth

Εάν δεν θέλεις το ολοκληρωμένο πακέτο εποπτείας του Google Analytics και προτιμάς να χρησιμοποιήσεις ένα μόνο πρόσθετο, μπορείς να αξιοποιήσεις το WP Scroll Depth.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις και να ενεργοποιήσεις το πρόσθετο WP Scroll Depth στην ιστοσελίδα σου.
Μετά την ενεργοποίηση, πρέπει να μεταβείς στις Ρυθμίσεις»Βάθος κύλισης για να διαμορφώσεις τις ρυθμίσεις του πρόσθετου.
Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις καταγράφουν το βάθος κύλισης για όλες τις σελίδες στην ιστοσελίδα σου στο WordPress. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις κλικ στο κουμπί «Αποθήκευση Αλλαγών» για να αποθηκεύσεις τις ρυθμίσεις του πρόσθετου.

Το πρόσθετο WP Scroll Depth χρησιμοποιεί το jQuery για να παρακολουθεί την κύλιση στην ιστοσελίδα σου στο WordPress. Καταγράφει τέσσερα επίπεδα κύλισης 25%, 50%, 75% και 100% του συνόλου της σελίδας. Όταν ένας χρήστης φτάσει σε ένα επίπεδο κύλισης, το πρόσθετο στέλνει το συμβάν στο Google Analytics χρησιμοποιώντας το jQuery.
Έπειτα από αυτό, μπορείς να προβάλεις τα δεδομένα για το βάθος κύλισης στην ενότητα «Συμβάντα σε πραγματικό χρόνο» στον πίνακα ελέγχου του Google Analytics.

Το MonsterInsights είναι το πληρέστερο πρόσθετο για Google Analytics στο WordPress και σου προτείνω ανεπιφύλακτα να το χρησιμοποιήσεις στην ιστοσελίδα σου. Το πρόσθετο MonsterInsights διατίθεται δωρεάν και μπορείς, ακόμη, να κάνεις αναβάθμιση στην premium έκδοση ώστε να διαθέτεις επιλογές για πιο ισχυρή παρακολούθηση.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να σε βοήθησε να μάθεις πώς να παρακολουθείς το βάθος κύλισης στην ιστοσελίδα σου στο WordPress χρησιμοποιώντας το Google Analytics.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, τότε μπορείτε να εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας για βίντεο με tutorials σχετικά με το WordPress. Μπορείτε επίσης να μας βρίσκετε στο Facebook και στο Twitter

dicha-favicon (whithout-radio)

Συντάκτης

WPBLOG Team

Η ομάδα του WPBLOG αποτελείται από ειδικούς πάνω στο WordPress οδηγούμενοι από τους Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη και Θοδωρή Γκίτσο.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Shares